Ajax in pot 3: twee loodzware tegenstanders en gegarandeerd 40 miljoen euro

Ajax in pot 3: twee loodzware tegenstanders en gegarandeerd 40 miljoen euro

28-08-2018 22:57
152

Nu Ajax zich definitief geplaatst heeft voor de groepsfase van de Champions League, rinkelt de kassa in de Johan Cruijff Arena. De Amsterdammers kunnen gegarandeerd 40 miljoen euro bijschrijven. Het behalen van de achtste finales wordt een loodzware opgave, aangezien er vanuit pot 1 en 2 sowieso twee grote namen aan Ajax gekoppeld worden. 

De penningmeester zal zich na het laatste fluitsignaal in Oekraïne flink in de handen wrijven. Ajax overleefde clashes met Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev en maakt na het seizoen 2014/15 weer z'n rentree in de groepsfase van miljardenbal. 32 teams mogen dit seizoen een gigantische pot geld verdelen. Al verliest Ajax al z'n zes groepsduels, dan nóg wordt er sowieso 40 miljoen bijgeschreven op de Amsterdamse bankrekening.

Dat gegarandeerde bedrag bestaat uit onder meer een startpremie (15 miljoen euro), coëfficiëntpremies en lucratieve televisiegelden. Bij goede resultaten loopt het bedrag nóg verder op. De UEFA betaalt per zege namelijk 2,7 miljoen euro uit. 

Pot 3
Het staat nu al vast dat Ajax in de groepsfase twee clubs van statuur treft. De ploeg van trainer Erik ten Hag is ingedeeld in pot 3; uit potten 1, 2 en 4 komen donderdag tijdens de loting in Monaco drie opponenten. In pot 1 bevinden zich de kampioenen van de zes grootste competities van Europa plus de winnaars van de Champions League en de Europa League. Dat zijn dit jaar FC Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Lokomotiv Moskou, Real Madrid en Atlético Madrid. 

In pot 2 ook louter grote clubs: Ajax kan onder meer Borussia Dortmund, Tottenham Hotspur, SSC Napoli en Manchester United treffen. Achter de naam van Benfica staat nog een vraagteken. Die club moet woensdag de play-off tegen het Griekse PAOK Saloniki zien te overleven. Het heenduel in Portugal eindigde in 1-1.

PSV voegt zich bij een goed resultaat tegen BATE Borisov op woensdagavond bij Ajax in pot 3. De vierde en laatste pot kent ook geen misselijke samenstelling. Valencia, Internazionale en Galatasaray vinden we daarin terug. 

De potindeling bij de loting op donderdag 30 augustus (18.00 uur)

Pot 1: 
Real Madrid 
Atlético Madrid
FC Barcelona
Bayern München
Manchester City
Juventus
Paris Saint-Germain
Lokomotiv Moskou

Pot 2: 
Borussia Dortmund
FC Porto
Manchester United
Shakhtar Donetsk
Benfica*
SSC Napoli
Tottenham Hotspur
AS Roma

Pot 3: 
Liverpool
Schalke 04
Olympique Lyon
AS Monaco 
Red Bull Salzburg*
Ajax
CSKA Moskou
PSV*

Pot 4: 
Valencia
Viktoria Plzen
Club Brugge
Galatasaray
Young Boys
Internazionale
1899 Hoffenheim
AEK Athene

*ploegen die woensdag nog play-offs spelen. Bij invullen potten is bij clubs actief in de play-offs voor deelnemer met hoogste coëfficiënt gekozen

Bron: Bert Kassies