Oudste Eredivisie-coach ooit wil Advocaat niet volgen: 'Nog nooit zo moe geweest'

Oudste Eredivisie-coach ooit wil Advocaat niet volgen: 'Nog nooit zo moe geweest'

13-09-2018 08:47
26

Dick Advocaat begint op zeventigjarige leeftijd aan zijn volgende klus in de Eredivisie. De ex-bondscoach helpt FC Utrecht uit de brand. Toch is hij niet de oudste trainer ooit in de Eredivisie. Die eer is weggelegd voor Foppe de Haan.

De Fries was 72 toen hij in het seizoen 2015/'16 als interim-trainer aan de slag ging bij sc Heerenveen. Hij zit niet meer op een rentree te wachten. "Na dat laatste seizoen was ik wel klaar", zegt De Haan tegen de NOS. "Toen dacht ik: dit doe ik nooit meer. Ik ben nog nooit zo moe geweest. Ik stak er te veel energie in. Stond elke dag op het veld."

"Toen ik het deed, was ik geloof ik nog twee jaar ouder dan Dick nu is", vervolgt De Haan. "Kijk, je herstelt niet meer zo snel op die leeftijd. Daar heb je meer tijd voor nodig. En je moet wel heel fit zijn. Het is een spannend beroep." Toch heeft hij vertrouwen in Advocaat. "Dick heeft vorig jaar Sparta gedaan. Dat verliep niet geheel zorgenvrij. Nou, dat heeft hij overleefd. Of ik verder nog tips voor hem heb? Haha, nou Dick weet precies wat hij wil en kan."

Voor vakbond Coaches Betaald Voetbal is leeftijd geen thema. "Ik zie het ook niet als trend, coaches van hogere leeftijd is iets van alle tijden volgens mij", zegt directeur Gerard Marsman. "Dick is nog vitaal, heeft er nog heel veel plezier in en is net als Guus (Hiddink, red.) niet iemand die achter de geraniums wil gaan zitten."

Lees ookVermeulen over 'pijnlijk' Advocaat-nieuws: 'Niet goed voor het Nederlands voetbal'