Frenkie de Jong had bijna voor PSV gespeeld: Ajax won strijd met 'faire deal'

Frenkie de Jong had bijna voor PSV gespeeld: Ajax won strijd met 'faire deal'

Gepubliceerd: zaterdag 22 september 2018 om 07:15za 22-09-2018 om 07:15

Frenkie de Jong maakt furore op het middenveld van Ajax, maar had in mei 2015 bijna voor PSV gekozen. Het Algemeen Dagblad onthult hoe de Amsterdammers uiteindelijk tóch de strijd wonnen van de rivaal uit Eindhoven.

De Jong was destijds jeugdspeler van Willem II, hoewel hij al meetrainde met de A-selectie, en had zich in de kijker van beide topclubs gespeeld. PSV bereikt begin mei 2015 een mondeling akkoord met het kamp-De Jong over een driejarig contract in Eindhoven. Het AD meldt dan dat de op dat moment achttienjarige belofte bij PSV heeft getekend. Een akkoord tussen beide Brabantse clubs leek echter een kwestie van tijd.

Op 10 mei 2015 debuteert De Jong tegen ADO Den Haag in het eerste van Willem II. De Tilburgers realiseren zich dat de controleur, in het bezit van een tot 2016 doorlopend jeugdcontract, onhoudbaar is en willen het onderste uit de kan halen. PSV deed een openingsbod en was bereid om dat te verhogen, maar Willem II maakte niet duidelijk hoeveel het precies moest vangen voor De Jong.

Ajax sluit 'faire deal'
Vervolgens sloeg Ajax toe. Directeur spelerszaken Marc Overmars nodigde de talentvolle middenvelder, zijn familie en zaakwaarnemer Ali Dursun uit voor een gesprek op sportpark De Toekomst. Ook toenmalig hoofdtrainer Frank de Boer, 'cultuurbewaker' Dennis Bergkamp en Jong Ajax-trainer Jaap Stam laten hun gezicht zien en maken grote indruk op De Jong. Ajax en Willem II bereiken snel overeenstemming over een transfer: De Jong maakt het seizoen 2015/2016 af in Tilburg (al zou hij tijdens de winterstop van dat seizoen al naar Amsterdam vertrekken, red.) en de Tricolores bedingen tien procent van de transfersom bij een eventuele doorverkoop.

Toenmalig PSV-directeur Marcel Brands kijkt overigens zonder rancune terug op de kwestie-De Jong. "Een faire deal", laat de huidige Everton-directeur weten aan het AD. "Eerlijk is eerlijk. Zo gaan die dingen soms nou eenmaal in het voetbal."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wat wordt PSV - Ajax?

(21097 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws