Verklaring voor lege stadions: 'Daar ligt de voornaamste uitdaging in voetbal'
Lege tribunes tijdens Vitesse - Heracles

Verklaring voor lege stadions: 'Daar ligt de voornaamste uitdaging in voetbal'

Gepubliceerd: dinsdag 9 oktober 2018 om 07:51di 09-10-2018 om 07:51

Hoewel voetbal nog altijd de populairste sport van Nedelland is, kampt de Eredivisie met teruglopende bezoekersaantallen. Volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout heeft dat alles te maken met de veranderde spanningsboog bij de nieuwe generatie. 

"Je ziet dat de spanningsboog van millennials aan het veranderen is. Met name sporten als voetbal, tennis en American Football worstelen hiermee", stelt hij in gesprek met Trouw. "Voor jongeren duren die sporten gewoon te lang."

Van Oosterhout neemt zijn eigen dochters als voorbeeld. "Als ik ze meeneem naar het voetbal en er wordt in twee keer 45 minuten niet gescoord, dan vinden ze het een lange zit. Ze willen hoogtepunten zien. Spektakel. Bij Amerikaanse sporten wordt de toeschouwer elke seconde geëntertaind met licht, geluid, spelletjes, dans en ander spektakel. "

Daar zit volgens Van Oosterhout dan ook de verbetering: "Hoe ga je de voetbalsport aanpassen zodat het spectaculair blijft en inspeelt op de veranderende spanningsboog bij jongeren? In Amerika heeft basketbal de wind mee, omdat die sport kort, snel en spectaculair is en dus makkelijk te vermarkten. In voetbal ligt daar de voornaamste uitdaging."

Lees meer over: Eredivisie

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws