Degelijk Oranje houdt zich staande in België en speelt gelijk

16-10-2018 22:35
157

Het Nederlands elftal heeft de oefeninterland in en tegen België gelijkgespeeld. Tegen de nummer een van de FIFA-wereldranglijst werd in Brussel met 1-1 geremiseerd.

In het Koning Boudewijnstadion begon bondscoach Ronald Koeman met maar liefst vijf andere namen ten opzichte van het duel met Duitsland van afgelopen zaterdag. Arnaut Groeneveld mocht in de basis beginnen en ook Quincy Promes, Kevin Strootman, Stefan de Vrij, Nathan Aké en Donny van de Beek kregen een kans van de bondscoach.

Oranje moest in België razendsnel in de achtervolging, want al na vijf minuten stond er een 1-0 achterstand op het scorebord. Eden Hazard was de Oranje-defensie te snel af, waarna Dries Mertens de bal uiteindelijk snoeihard in de kruising schoot. Nederland had niets te vertellen in de openingsfase en had geluk dat Romelu Lukaku en Mertens er geen 2-0 van maakten.

Na de rommelige beginfase kroop Oranje uit het dal. België leed knullig balverlies op het middenveld, waarna de bal via Donny van de Beek en Quincy Promes bij Memphis Depay terecht kwam. De aanvaller speelde de bal naar Groeneveld, die van dichtbij zijn eerste interlandgoal maakte: 1-1. Oranje leek wakker, want na de gelijkmaker kregen Groeneveld en Memphis kansen op de 1-2. Zoveel geluk had de ploeg van Koeman niet.

De tweede helft haalde het qua niveau niet bij de eerste. Pablo Rosario mocht zijn debuut maken en ook Hans Hateboer kwam in het veld. Matthijs de Ligt en Denzel Dumfries bleven achter in de kleedkamer. België kreeg vlak na rust een levensgrote kans op de voorsprong. Oranje verloor de bal op het middenveld, waarna de ingevallen Michi Batshuayi de bal vanaf de rand van de zestien naast schoot. Ook Youri Tielemans was dicht bij een goal.

Nederland kon in de eerste helft partij bieden aan de Belgen, maar in de tweede helft hield de ploeg het vooral op verdedigen. Koeman gunde Tonny Vilhena, Patrick van Aanholt, Luuk de Jong en Steven Bergwijn wat minuten. De wijzigingen leverden geen gevaar op.