Spurs-watcher tipt PSV en Van Bommel: ‘Ze hebben moeite met clubs die zo spelen’

Spurs-watcher tipt PSV en Van Bommel: ‘Ze hebben moeite met clubs die zo spelen’

24-10-2018 10:00
53

Tottenham Hotspur mag dan wel de beste start ooit in de Premier League beleven, toch valt er het nodige aan te merken op de ploeg van manager Mauricio Pochettino. Het spel oogt moeizaam en diverse sterren zoeken naar hun beste vorm. Dat zegt Spurs-watcher Alasdair Gold in gesprek met VoetbalPrimeur. Woensdagavond staat in Eindhoven de Champions League-clash tussen PSV en Tottenham op het programma. 

Nee, PSV-cijfers zijn het niet, maar met de prestaties van Tottenham in de Premier League is dit seizoen weinig mis. Ondanks de naweeën van het WK, een transferzomer zonder aankopen, diverse geblesseerden én gedoe rondom het nieuwe stadion heeft de Londense grootmacht na negen duels gewoon 21 punten bijeengesprokkeld. Het haast ongenaakbare Manchester City staat op 23 punten. Vijf dagen na PSV-Spurs komt City op bezoek in de hoofdstad.

Wedden

Meer odds

"Er is dit seizoen zó veel aan de hand bij Tottenham. Ondertussen zijn de resultaten prima en heeft de club zelfs een recordaantal punten na negen duels. Dat lijkt me een goed teken", vertelt Gold. Hij is al jaren clubwatcher namens Football London en zit tijdens elk duel van Spurs op de perstribune.

"Het elftal is nog niet on fire, dat is duidelijk. Er is een aantal grote namen dat ondermaats presteert. In de afgelopen seizoenen was het vaker zo dat Tottenham pas in oktober of november de smaak te pakken kreeg. Als dat nu ook weer het geval is, kunnen ze tegenstanders écht overhoop gaan spelen. Nu lukt dat nog niet. Spurs moet die stap wel snel maken, denk ik. In Europa is het team kwetsbaar; als het tegen PSV misgaat, zit het Champions League-avontuur er in november al op."

Uitgebluste Kane
Symbolisch voor het stroperige spel van Tottenham is wellicht Harry Kane. De goalgetter oogt uitgeblust, vinden fans en Britse media. Men spreekt van mentale moeheid. "Het is simpel: Kane heeft de afgelopen jaren héél veel wedstrijden gespeeld. In de eerste duels na het WK zag je dat ook aan hem", zegt Gold. "Tóch is hij blijven scoren. Vergeet niet dat hij dit seizoen al op zes goals staat. Tijdens de laatste wedstrijden van Spurs vond ik hem weer in goede doen. Tegen FC Barcelona maakte hij een fantastische goal en tijdens Spanje-Engeland (2-3) was-ie vorige week maandag geweldig. Geloof mij: hij is en blijft de beste speler van Tottenham."

De achterhoede van Spurs is dit seizoen een zorgenkindje, constateert Gold. Daar liggen mogelijk dus kansen voor PSV. "De afgelopen jaren was het heel stabiel achterin, dat is nu minder. Doelman Hugo Lloris heeft ook een paar cruciale fouten gemaakt – al was hij afgelopen zaterdag tegen West Ham United (1-0) fenomenaal. De blessure voor Jan Vertonghen is natuurlijk vervelend, hij is zo belangrijk en betrouwbaar. Tegen PSV zullen Toby Alderweireld en Davinson Sánchez spelen. Zij kennen PSV goed door hun verleden in de Eredivisie, dat kan een voordeel zijn."


Agressief spelen
Zowel PSV als Tottenham staat na twee groepsduels in de Champions League op nul punten. Een nederlaag woensdagavond is voor beide teams waarschijnlijk funest, weet ook Gold. "Natuurlijk is het voor PSV belangrijk om te winnen, maar voor Spurs is het écht een must. Uitschakeling in de groepsfase betekent gezichtsverlies. Pochettino zal het niet hardop zeggen, maar op de derde plek, en dus Europa League-voetbal, zit eigenlijk niemand te wachten."

"Ik heb het gevoel dat er sprake is van lichte zenuwen bij Tottenham. Woensdag en twee weken later op Wembley móeten er zes punten worden gepakt. Spurs is op papier de grote favoriet. Misschien kan PSV profiteren van die spanning en druk op Spurs. Tottenham is geen ploeg die achteroverleunt en afwacht, ook in Eindhoven zal Pochettino aanvallen. Dat Christian Eriksen weer fit is, scheelt enorm. Hij is de man van de geniale steekpasses op Kane en gevaarlijke vrije trappen."

"Let ook op Érik Lamela, die aan zijn tweede jeugd is begonnen en elke wedstrijd negentig minuten lang rent, vliegt en druk zet. De verdedigers van PSV zullen geen seconde rust krijgen als hij speelt", vervolgt Gold. Hij denkt tenslotte dat PSV er verstandig aan doet om Spurs bestrijden met eigen middelen. "Agressiviteit, druk zetten, Alderweireld, Eric Dier en Harry Winks geen tijd geven aan de bal. Dan krijgt Spurs het moeilijk, blijkt vaak in de Premier League. Grote vraag is of PSV en Mark van Bommel het aandurven om zo te spelen. Ik ben benieuwd"