'Het verwende Ajax-publiek dacht: wacht effe, we zouden toch gewoon winnen?'

'Het verwende Ajax-publiek dacht: wacht effe, we zouden toch gewoon winnen?'

28-10-2018 10:08
73

Ruben Schaken weet uit eigen ervaring dat Feyenoord het áltijd lastig heeft tegen aartsrivaal Ajax. Zondagmiddag moeten de Rotterdammers proberen om hun tegenstander zo lang mogelijk van scoren af te houden, vertelt de voormalig vleugelaanvaller in gesprek met NRC. 

In 2013 was Schaken erbij toen Feyenoord met 3-0 klop kreeg in Amsterdam. "Dat is wel een dingetje in de Arena. Als je daar achter komt te staan, wordt het heel lastig. Helemaal met een marge van twee. Een Ajacied die voorkomt, gaat makkelijker voetballen, dat werkt voor hen als doping. Hoe meer goals ze maken, hoe gretiger ze zijn."

Hoe langer Ajax niet scoort, hoe meer de fans hun ongenoegen laten blijken, weet hij. "Het is heel kritisch publiek. Ze gaan morren, hoe langer je ze op 0-0 houdt of als je ze op achterstand brengt. Bij Feyenoord hebben ze iets meer geduld."

Zeven jaar geleden deed Schaken mee toen Feyenoord, toen nog onder leiding van Ronald Koeman, het erg goed deed. Ajax maakte pas in de slotfase gelijk. "Je merkte dat het verwende Ajax-publiek dacht: wacht effe, we zouden toch gewoon winnen van Feyenoord. Je voelde de onrust en de schrik op de tribunes, zo van: wat gebeurt hier?"