'Nieuwe spelregels: direct veld af bij wissel, geen ABBA en kaarten voor trainers'

'Nieuwe spelregels: direct veld af bij wissel, geen ABBA en kaarten voor trainers'

22-11-2018 21:31
53

Spelers moeten binnenkort direct het veld verlaten als ze gewisseld worden, als het aan de IFAB ligt. De spelregelcommissie van de FIFA heeft een serie maatregelen voorgesteld om tijdrekken in het voetbal tegen te gaan.

Eén van deze maatregelen zou spelers verplichten om na een wissel het veld bij de dichtstbijzijnde krijtlijn te verlaten, in plaats van eerst naar de middellijn te lopen. Veel teams gebruiken deze regel om tijd te rekken bij een voorsprong vlak voor tijd, maar de IFAB wil hier volgens de BBC verandering in brengen.

Verder overweegt men om twee relatief nieuwe regels alweer af te schaffen: het ABBA-systeem tijdens penaltyseries en de gele en rode kaarten voor stafleden. Daarnaast gaat de commissie praten over een herziening van de regels met betrekking tot hands, vanwege de grote onduidelijkheid over het verschil tussen opzettelijk en aangeschoten hands.

De IFAB overweegt ook om twee nieuwe regels door te voeren: keepers hoeven bij een strafschop tegen slechts één voet op de lijn houden in plaats van twee. Daarnaast hoeft de bal bij een doeltrap niet meer verplicht buiten het strafschopgebied gespeeld te worden.

De commissie komt op 2 maart bij elkaar en gaat dan stemmen over de voorstellen tot spelregelherziening.