'De Jong-miljoenen naar Brabant: RKC haalt in één klap jaarbegroting binnen'

'De Jong-miljoenen naar Brabant: RKC haalt in één klap jaarbegroting binnen'

23-01-2019 06:53 Laatste update: 08:14
109

De kassa's bij RKC Waalwijk en Willem II gaan rinkelen dankzij de op handen zijnde recordtransfer van Frenkie de Jong. Volgens De Telegraaf gaat FC Barcelona liefst negentig miljoen euro neertellen voor de Ajax-controleur, die in één klap de duurste Nederlandse voetballer aller tijden wordt.

De Jong voegde zich in 2005 bij de jeugdopleiding van Willem II, die later 'fuseerde' met die van RKC, en werd in 2015 voor drie ton overgenomen door Ajax. Beide clubs spraken toen een doorverkooppercentage van tien procent af bij een latere transfer: van dit bedrag zou zestig procent naar Willem II gaan en veertig procent naar RKC, waar De Jong formeel gezien ook is opgeleid. Dit doorverkoopbedrag komt bovenop de zogeheten solidariteitsbijdrage waar beide clubs recht op hebben.

De Telegraaf rekent uit dat Willem II meer dan zeven miljoen euro bij kan schrijven en dat RKC ruim vier miljoen euro rijker wordt. Ter illustratie: de jaarlijkse begroting van de Waalwijkers komt net boven de drie miljoen uit. Dat Barcelona alsnog Paris Saint-Germain heeft afgetroefd in de strijd om De Jong, betekent dat beide Brabantse clubs een financiële meevaller krijgen. In december leek de Ajax-controleur nog voor 75 miljoen op weg naar Parijs. De opbrengsten voor Willem II en RKC werden toen geschat op 6,4 en 3,8 miljoen euro, maar lijken nu dus hoger uit te vallen.

Lees ook: De Telegraaf: Frenkie de Jong naar FC Barcelona, Ajax krijgt 90 miljoen

No Poll