Ajax geeft gas na moeizame start, wint dik van NAC en verkleint gat naar PSV

17-02-2019 14:06 Laatste update: 14:39
150

Dankzij een 5-0 overwinning op NAC Breda heeft Ajax het gat naar PSV verkleind tot vier punten. Voor eigen publiek had Ajax het zondagmiddag 45 minuten lastig met de hekkensluiter. Na de pauze werd er alsnog op los gescoord door de formatie van trainer Erik ten Hag.

Ajax begon uitstekend in de Johan Cruijff Arena en kreeg al vroeg een paar goede kansen. NAC-doelman Benjamin van Leer, gehuurd van Ajax, hield z'n doel echter schoon. Gaandeweg de eerste helft raakte de thuisploeg compleet van de leg. NAC, dat de laatste weken de ene na de andere nederlaag leed, kreeg zowaar een paar goede kansen. Met pijn en moeite wist André Onana de nul te houden.

Op slag van rust kwam de thuisploeg alsnog op voorsprong. Een vrije trap van Hakim Ziyech belandde op de elleboog van Dorian Dervite. Na het bekijken van beelden legde arbiter Siemen Mulder de bal op de stip. Dusan Tadic schoot raak.

In de pauze greep Ten Hag in: Kasper Dolberg kwam in de ploeg voor Lasse Schöne. De Deense spits had niet lang nodig om te scoren. Uit een voorzet van uitblinker Hakim Ziyech werkte hij knap met de hak binnen.

Na die 2-0 was er werkelijk geen houden meer aan voor NAC. Op aangeven van opnieuw Ziyech kopte Nicolás Tagliafico via het lichaam van Gervane Kastaneer raak. In de 67e en 71e minuut werd het via Tadic en Ziyech zelfs razendsnel 5-0. Een absolute monsterscore dreigde voor de gasten.

Ajax, dat woensdagavond nog in actie kwam tegen Real Madrid (1-2), schakelde echter een versnelling terug en werd slordig. Doelpunten vielen er niet meer. Ajax heeft nu 53 punten. Dat zijn er vier minder dan PSV, dat zaterdag morste tegen sc Heerenveen (2-2). De doelsaldo van beide teams zijn inmiddels gelijk.

Volgende week speelt PSV thuis tegen Feyenoord. Ajax gaat op bezoek bij ADO Den Haag.