Babel: Met alle respect hè, prima speler, maar spits van Ajax?

Babel: "Met alle respect hè, prima speler, maar spits van Ajax?"

Gepubliceerd: donderdag 21 maart 2019 om 07:55do 21-03-2019 om 07:55

Het is Ryan Babel opgevallen dat statistieken in de afgelopen tien, vijftien jaar een steeds prominentere rol zijn gaan spelen in de voetbalwereld. De spits van Fulham en het Nederlands elftal vertelt dat in een groot interview met Voetbal International. 

"In hoe ik bij Ajax ben opgeleid als spits, telde niet eens hoeveel je zelf scoorde. Je moest balvast zijn, kaatsen en altijd naar de eerste paal gaan. Als je die onderdelen goed beheerste, was er niks aan de hand. Want: scoorde jij niet, dan stelde je de nummer 10 wel in staat dat te doen. Werd die toch gewoon topscorer? Een spits van Ajax hoefde niet te scoren om toch een goede wedstrijd te kunnen spelen. Hij liet andere spelers beter functioneren en dat werd heel erg gewaardeerd", constateert Babel (32). 

De routinier 'zag op een gegeven moment een transitie'. "Had je spitsen die er in Nederland twintig plus in legden, die ik persoonlijk helemaal niet zo goed vond, maar die enorm werden gehypet. Moest Ajax Finnbogasson kopen, om maar een voorbeeld te geven. Met alle respect hè, prima speler, maar spits van Ajax? Die moest toch juist hele andere dingen beheersen?"

"Blijkbaar werden statistieken heel belangrijk ineens. Een spits moet nu goals maken, ook bij Ajax en van buitenspelers wordt verwacht – met dank aan Messi en Ronaldo – dat ze er ook tien per jaar maken."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws