FC Utrecht blameert zich en vliegt uit Europa League na bizarre goal in verlenging

01-08-2019 21:35 Laatste update: 21:57
424

Het Europese avontuur van FC Utrecht zit er al na een kwalificatieronde op. HŠK Zrinjski Mostar bleek na ruim 210 minuten voetbal sterker dan de ploeg van John van den Brom.

Utrecht had voortdurend de bal tegen Zrinjski, maar kwam niet voorbij de muur die de Bosnische ploeg had opgebouwd. De mannen van Van den Brom domineerden, zonder echt gevaarlijk te worden. Gescoord moest er sowieso worden, na het 1-1 gelijkspel van vorige week.

Aan de andere kant moest Utrecht waken voor de levensgevaarlijke counters van Zrinjski. Het bleek het enige wapen dat de ploeg had. Na balverlies van Gyrano Kerk bleek maar weer eens hoe gevaarlijk Zrinjski is tijdens tegenaanvallen. Daar tegenover stond dat Utrecht via Sean Klaiber, Adam Maher, Vaclav Cerny en Leon Guwara mogelijkheden kregen.

Vlak voor rust kwam Utrecht alsnog op voorsprong, maar daarbij kreeg de ploeg wel hulp van keeper Ivan Brkic. Simon Gustafson schoot een vrije trap recht op de sluitpost af, maar die blunderde verschrikkelijk en liet de bal alsnog in het doel rollen: 0-1.

Omdat Utrecht op voorsprong kwam, kon Zrinjski niet meer afwachten. Dat leverde in de tweede helft een ander spelbeeld op. Utrecht moest plots in de achteruit en kwam zelf moeilijker aan voetballen toe. David Jensen was een aantal keren alert op pogingen van Miljan Govedarica, maar kreeg even later alsnog de gelijkmaker tegen toen een kopbal van Irfan Hadzic in de verre hoek belandde: 1-1.

Van aantrekkelijk voetbal was allang geen sprake meer in Bosnië. Utrecht en Zrinsjki weigerden onnodige risico's te nemen en leken vooral te willen overleven tot de verlenging. Na 94 minuten werd er afgefloten voor een verlenging, omdat de eerste wedstrijd ook in 1-1 eindigde.

De verlenging was het aanzien amper waard: beide ploegen durfden geen risico te nemen. Toch viel, redelijk uit het niets, toch nog een doelpunt. Een voorzet werd niet goed verwerkt door Willem Janssen en belandde op de lat. Utrecht-doelman David Jensen grabbelde vervolgens mis, waarna de 2-1 alsnog viel. In de resterende minuten zette Utrecht alles op alles om het tij te keren, maar zonder succes. Daarmee komt er een vroegtijdig einde aan het Europese avontuur van de Domstedelingen.