Zes conclusies: Ajax-basis voor PSV staat vast en het ongelijk van Derksen

Zes conclusies: Ajax-basis voor PSV staat vast en het ongelijk van Derksen

Gepubliceerd: woensdag 18 september 2019 om 00:10wo 18-09-2019 om 00:10

Laatste update: woensdag 18 september 2019 om 00:13wo 18-09-2019 om 00:13

Ajax kende dinsdagavond een perfecte start van de Champions League-groepsfase door Lille OSC met 3-0 te verslaan. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een mooie avond in de Johan Cruijff Arena.

Het ongelijk van Derksen
"Als ze de bal hebben, heb je niks aan ze. Dat is voor Ajax wel heel armoedig. Het zijn wereldkampioenen balletjes breed en risicoloze passjes. Álvarez kan er helemaal niks van, die andere (Martínez, red.) gaat het nog." Was getekend, Johan Derksen, voor de wedstrijd. Hoe erg kun je de plank misslaan? Martínez was één van de grote uitblinkers en Álvarez was belangrijk met de fraaie 2-0.

Kwetsbaar in de counter
Het blijft een dingetje voor Ajax in de eerste weken van het seizoen: counters tegen. Zaterdag legde sc Heerenveen de achilleshiel bloot en dinsdag was het de beurt aan Lille. De snelle aanvallers van de Franse club maakten het Ajax moeilijk door razendsnel om te schakelen. Het was aan Andre Onana te danken dat Ajax de nul hield. Het geeft Erik ten Hag stof tot nadenken.

Ajax-basis voor 'PSV' lijkt vast te staan
De basiself van Ajax voor de Eredivisie-topper tegen PSV (zondag) lijkt vast te staan. Sergiño Dest bewees op rechtsback dat hij de voorkeur moet krijgen boven Noussair Mazraoui, ook als de Marokkaanse international fit is. Ten Hag kan simpelweg niet meer om Dest heen. Alleen de tegen Lille goed spelende Quincy Promes lijkt nog een beetje te moeten vrezen, maar Donny van de Beek is waarschijnlijk nog niet fit genoeg voor negentig minuten.

Hál-lo coëfficiëntenlijst
We noteren weer een mooie avond voor het Nederlandse voetbal. Want een blik op de coëfficiëntenlijst leert dat we door de zege van Ajax twee plekken zijn gestegen. Turkije en Oekraïne zijn, al dan niet tijdelijk, achterhaald. Nederland heeft nu al 4.400 punten verzameld in dit Europese seizoen - anderhalve punt meer dan twee jaar geleden. Donderdag is het de beurt aan PSV, Feyenoord en AZ in de Europa League.

Ziyech en Veltman
De Eredivisie is geen uitdaging, liet Ziyech zich twee weken geleden ontvallen na Sparta - Ajax. Daarom is het extra goed om te zien dat de Ajax-vedette opstaat op belangrijke momenten. Zijn wippertje tussen twee verdedigers door in de eerste helft had een beter lot verdiend. Iemand voor wie de Eredivisie vaak nog wel een uitdaging is, is Joël Veltman. Hij krijgt weleens kritiek, maar de verdediger speelde tegen Lille werkelijk ijzersterk.

Next up: Valencia
De volgende afspraak van Ajax is in Spanje: woensdag 2 oktober wacht Valencia. De nummer vier van het afgelopen Primera División-seizoen won dinsdagavond enigszins verrassend met 0-1 van Chelsea op Stamford Bridge. Het is overigens onrustig in de sinaasappelstad na het ontslag van succestrainer Marcelino. Uit protest tegen het geruchtmakende besluit van het bestuur, praten de spelers voorlopig niet met de pers.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws