Kopzorgen voor Ten Hag ondanks overwinning van Ajax bij PEC Zwolle

01-11-2019 21:53 Laatste update: 22:05
224

Een uiterst zwak Ajax heeft op bezoek bij PEC Zwolle drie punten gepakt, maar de manier waarop verdient niet de schoonheidsprijs. De Amsterdammers stonden na twintig minuten spelen al met 0-3 voor, maar gaven die ruime voorsprong bijna weg. Het werd 2-4 in Zwolle.

Ajax heeft het traditioneel lastig bij PEC, maar stevende vrijdagavond af op een eenvoudige overwinning. De ploeg van Erik ten Hag werd na zes minuten spelen in het zadel geholpen door Xavier Mous. De voormalig doelman van Ajax verwerkte een voorzet van Noussair Mazraoui niet goed genoeg, waarna Quincy Promes de rebound binnen kon werken. Nog geen zes minuten later maakte Promes op aangeven van Hakim Ziyech 0-2. Toen David Neres kort daarna ook nog 0-3 maakte, twijfelde niemand meer aan een overwinning voor Ajax.

Maar na de 0-3 begon Ajax tegen zichzelf te spelen. Edson Álvarez, die in het veld kwam voor de geblesseerde Lisandro Martínez, verloor de bal op het middenveld en zag Gustavo Hamer uiteindelijk de aansluitingstreffer maken. De tegentreffer gaf PEC moed, al bleef Ajax tot de rust eenvoudig overeind.

Ajax loopt schade op in tweede helft
Dat veranderde na rust. Na een megakans voor Dusan Tadic kantelde de wedstrijd volledig. Ajax werd steeds slordiger en bood PEC gelegenheid om terug te komen in de wedstrijd. De eerste gevaren werden nog afgewend, maar na de 2-3 van Mustafa Saymak werd het toch weer spannend in Zwolle. Kort voor de 2-3 moest Álvarez weer worden gewisseld na een duel met Saymak en ook Donny van de Beek kon vanwege hamstringklachten niet verder. De spelers van PEC hadden eveneens veel moeite.

PEC leek na de 2-3 zelfs 3-3 te maken, maar de treffer van Vito van Crooij werd vanwege buitenspel afgekeurd. Ajax kwam er op een kans van Ziyech na niet meer aan te pas en kwam goed weg toen Kenneth Paal in kansrijkse positie faalde. Het was overleven geblazen voor Ajax, dat in de slotfase de wedstrijd alsnog besliste met de 2-4 van Neres.

Het is voor Ten Hag afwachten hoe het er met zijn spelers aan toe is, want op de gewisselde spelers na hadden ook Mazraoui en Neres klachten. Ajax speelt dinsdag de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea.