Spelersrapport: Berghuis neemt Feyenoord bij de hand, ontzettend matig PSV

Spelersrapport: Berghuis neemt Feyenoord bij de hand, ontzettend matig PSV

Gepubliceerd: zondag 15 december 2019 om 16:36zo 15-12-2019 om 16:36

Laatste update: zondag 15 december 2019 om 16:44zo 15-12-2019 om 16:44

De titelkansen van PSV zijn weer verder geslonken na een 3-1 nederlaag tegen Feyenoord. De Rotterdammers deden de ploeg van trainer Mark van Bommel, op wie de druk wederom zal toenemen, de das om met hun effectiviteit en inzet. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de eerste Eredivisie-topper op Super Sunday.

FEYENOORD

Kenneth Vermeer 7: De goalie van de Rotterdammers zag in negentig minuten meer PSV'ers voor zich opduiken dan dat collega Unnerstall Feyenoorders zag, maar hij hield lange tijd zijn doel schoon. Dat was naast de falende PSV-aanval ook zeker te danken aan de keeper, die in de tweede helft een paar goede ballen pakte. Aan de briljante stift van Pereiro kon hij niets doen.

Lutsharel Geertruida 7: Wat een aanstekelijk enthousiasme bracht Geertruida in de ploeg van trainer Dick Advocaat. De rechtsback kreeg al vroeg geel, maar wist de wedstrijd vervolgens volwassen uit te spelen ondanks de aanwezigheid van de rappe 'cowboys' van PSV.

Éric Botteghin 7: De defensie van de Rotterdammers zag er bij vlagen niet heel zelfverzekerd uit, maar uiteindelijk tellen de cijfers. Botteghin hield samen met zijn Argentijnse collega de nul en dat is naast Vermeer ook zeker te danken aan de no-nonsensementaliteit van het Zuid-Amerikaanse duo.

Marcos Senesi 6.5: Bovenstaande tekst geldt ook voor Senesi. De Argentijn heeft zich herpakt na een stroeve start in Rotterdam en lijkt voorlopig een zekerheidje centraal achterin bij Feyenoord.

Tyrell Malacia 5.5: De jonge linksback was de minst zekere verdediger van Feyenoord. Onder druk maakte hij soms een paniekerige indruk en maakte hij rare beslissingen, maar uiteindelijk is dat de Rotterdammers niet duur komen te staan.

Orkun Kökcü 7: Het is altijd maar de vraag of jonge, grillige spelers zich ook staande kunnen houden in een topper. Kökcü bewees klaar te zijn voor dat niveau. De Turks-Nederlandse middenvelder speelde fris en gretig en was met zijn loopacties zo nu en dan een plaag voor PSV.

Jens Toornstra 6.5: Een onopvallende wedstrijd van de alleskunner in de Feyenoord-as. Normaal gesproken altijd wel goed voor een doelpuntje in een topper die de Stadionclub winnend afsluit, maar ditmaal was er geen hoofdrol weggelegd voor Toornstra.

Leroy Fer 5.5: De ervaren Oranje-international heeft wel eens betere wedstrijden gespeeld. Fer grossierde in de eerste helft in slordig balverlies en veroorzaakte daarmee een hoop ergernis bij het publiek in De Kuip. Hij herstelde zich in de tweede helft enigszins.

Steven Berghuis 8.5: Alle drie de goals van Feyenoord kwamen op naam van Steven Berghuis en dan verdien je een hoog punt. De aanvoerder van de troepen van Advocaat stond op, kopte op bijzonder knappe wijze de 1-0 binnen en nam zijn verantwoordelijkheid door ook twee strafschoppen binnen te schieten.

Nicolai Jörgensen 6: Het gevaar van Feyenoord moest vanmiddag niet komen van Jörgensen. De Deen staat op het punt om vader te worden en misschien speelde dat mee, maar feit is dat de vleugelaanvallers van de Stadionclub verantwoordelijk waren voor de meeste stootkracht.

Luis Sinisterra 7.5: Met een assist op de 1-0 van Berghuis en het uitlokken van de penalty die de 2-0 opleverde was de watervlugge Colombiaan samen met zijn aanvoerder de uitblinker in de eerste helft. Het rendement van Sinisterra levert hem een dikke voldoende op.

Invallers:

Renato Tapia x: kwam na 82 minuten in de ploeg voor Orkun Kökcü en speelde te kort voor een beoordeling.

Sam Larsson x: kwam na 85 minuten in de ploeg voor Luis Sinisterra en speelde te kort voor een beoordeling.

PSV

Lars Unnerstall 6: Het verlies van PSV kan niet op het conto van Unnerstall worden geschreven. De Duitse keeper pakte nog een aantal ballen, maar kreeg twee rake strafschoppen en een knappe kopbal van Berghuis om zijn oren.

Denzel Dumfries 4.5: De nieuwe aanvoerder van PSV speelde een ongelukkige rol in De Kuip. In de eerste helft hield de rechtsback Sinisterra vast en veroorzaakte daarmee een penalty, waarna hij zijn emoties in de tweede helft niet meer onder controle hield toen scheidsrechter Nijhuis weer voor een strafschop floot. Nota bene Pablo Rosario moest Dumfries bij de situatie weghouden.

Daniel Schwaab 5.5: Een onopvallende wedstrijd van Schwaab, maar met drie tegendoelpunten kan van een goede prestatie geen sprake zijn. De ervaren stopper kon zijn ploeg ook niet de zekerheid bieden die nu zo gewenst is in Eindhoven.

Nick Viergever 5: De linksbenige verdediger had pech toen Nijhuis floot voor een strafschop. Viergever leek er weinig aan te kunnen doen dat hij de bal van Berghuis hard op zijn arm geschoten kreeg, maar toch ging de bal op de stip. Viergever kon zijn fout niet goedmaken.

Olivier Boscagli 5: Niet Michal Sadílek, maar Olivier Boscagli mocht het in De Kuip proberen als linksback. In de eerste helft liet hij zich kinderlijk eenvoudig foppen door Berghuis, die voor hem langsdook en daardoor de 1-0 binnen kon koppen. De Fransman kon zich verder niet onderscheiden.

Pablo Rosario 5.5: De kritiek op Rosario zwol de afgelopen weken aan en in Rotterdam kon de vorige captain van de Eindhovenaren zijn criticasters de mond niet snoeren. Hij legde weinig risico in zijn spel en was amper betrokken bij het aanvalsspel van de ploeg van Van Bommel.

Érick Gutiérrez 5: De creativiteit bij PSV op het middenveld moest komen van Gutiérrez en van Ihattaren. Waar de 17-jarige Ihattaren zijn stempel wel wist te drukken, was dat niet het geval voor 'Guti'. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Mexicaan zijn draai niet meer gaat vinden bij PSV.

Mohamed Ihattaren 7: Wat is het toch knap dat Ihattaren, nog maar 17 jaar oud, zich weet te onttrekken aan de malaise bij PSV. Hij bleef zijn acties inzetten en was de spil van bijna iedere offensieve ingeving die de Eindhovenaren opzetten.

Ritsu Doan 5: Het is te vroeg om Doan als miskoop te bestempelen, maar feit blijft dat de van FC Groningen afkomstige Japanner nog niet echt heeft laten zien waarom PSV hem per se naar Eindhoven wilde halen. Onopvallend en ongelukkig in De Kuip.

Donyell Malen 5.5: De spits van PSV maakte vaak indruk met zijn koelbloedigheid en handelingssnelheid, maar juist die elementen lieten Malen in de steek tegen Feyenoord. Hij heeft zijn kansen heus wel gehad, maar van doelpunten kwam het niet. En daar wordt een spits nou eenmaal op afgerekend.

Steven Bergwijn 6.5: Naast Ihattaren was (in mindere mate) ook Bergwijn één van de spaarzame lichtpuntjes bij PSV. Hij slaagde er zo nu en dan in om een tegenstander uit te spelen, maar het ontbrak ook hem aan rendement. Dat frustreerde de nummer tien zichtbaar.

Invallers

Cody Gakpo 5.5: viel na 52 minuten in voor de geblesseerd geraakte Donyell Malen en kon geen nieuw elan in het aanvalsspel van PSV brengen. Natuurlijk is het lastig om in een slecht draaiend elftal te excelleren, maar Gakpo was simpelweg onzichtbaar.

Gaston Pereiro x: viel na 79 minuten in en trof op fenomenale wijze doel met een lepe chip. Op basis van elf minuten kan de Uruguayaan echter niet beoordeeld worden.

(Guy Habets/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws