'Misschien heeft Tadic spijt dat hij niet voor veel geld naar China is gegaan'

'Misschien heeft Tadic spijt dat hij niet voor veel geld naar China is gegaan'

29-02-2020 19:24
60

Dusan Tadic is geen schim van de speler die vorig seizoen Ajax naar grote hoogten stuwde. Die conclusie trekt oud-international Marciano Vink na de Europa League-uitschakeling van de Amsterdammers tegen Getafe.

"Het is alsof hij op nog maar 40 procent van zijn kunnen kan voetballen", analyseert Vink bij De Eretribune op FOX Sports. "Hij wandelt over het veld en praat heel veel. Hij praat meer dan dat hij voetbalt! Ik heb het idee dat hij zichzelf uit een heel seizoen heeft gevoetbald."

Ondanks alle kritiek staat Tadic op negen goals en veertien assists in de Eredivisie dit seizoen. "Qua statistieken geniet ik nog steeds van hem, maar als je in het stadion of thuis naar Tadic kijkt valt het gewoon op dat hij zoveel balverlies lijdt. Elke keer als Ajax aan een mooie aanval bouwt, eindigt die bij Tadic. Dat was bij Southampton ook zo."

Hugo Borst stelt dat er 'iets' aan de hand moet zijn. "Hij kon heel veel geld verdienen in China, misschien heeft hij met terugwerkende kracht spijt." Marco van Basten denkt te weten wat eraan scheelt. "Hij mist spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Vorig seizoen ging het allemaal vanzelf."

Vink vraagt zich af of het afnemen van de aanvoerdersband misschien de oplossing is voor Tadic. "Als hij een verkeerde pass geeft, lijkt het alsof hij het aan iedereen wil uitleggen. Toen De Ligt aanvoerder was, was dat niet. Ajax heeft ook leiders als Daley Blind en Andre Onana. Ook qua energie is Tadic niet meer dan een slap aftreksel van Donny van de Beek."