UEFA had geen andere keuze: Verschrikkelijk idee, dat we niet konden accepteren

UEFA had geen andere keuze: "Verschrikkelijk idee, dat we niet konden accepteren"

17-03-2020 16:01 Laatste update: 16:14
16

De UEFA heeft dinsdagmiddag besloten om het EK van 2020 met één jaar uit te stellen en te verplaatsen naar 2021. Volgens voorzitter Aleksandr Ceferin had de Europese voetbalbond geen andere keuze.

Volgens de 52-jarige Sloveen heeft de gezondheid van alle stadionbezoekers de hoogste prioriteit. Dit kon echter niet gewaarborgd worden bij een toernooi in twaalf Europese landen. "We hebben alle opties naast elkaar gelegd en alle lidstaten waren ervan overtuigd dat we een offer moesten brengen, zodat alle landelijke competities op tijd kunnen eindigen."

Een 'spook-EK' – zestig jaar na de allereerste editie – was in ieder geval geen optie voor Ceferin en de zijnen. "Voetballen in lege stadions, met uitgestorven fan zones, terwijl bijna het hele continent verplicht thuis moet blijven... Een verschrikkelijk idee, dat we niet konden accepteren."

Hoe de nationale competities, de Champions League en de Europa League afgewikkeld worden, zal de komende weken moeten blijken. "De grote lijnen zijn echter al uitgezet en dit is een grote stap in de goede richting", aldus Ceferin. "We hebben met zijn allen laten zien dat we leiders met verantwoordelijkheid zijn, dat we beschikken over eenheid en solidariteit, purpose over profit. Ik ben er trots op wat we met zijn allen bereikt hebben."