Amsterdamse politie vreest voor thuiswedstrijden Ajax: 'Ook nodig zonder publiek'

Amsterdamse politie vreest voor thuiswedstrijden Ajax: 'Ook nodig zonder publiek'

17-04-2020 16:51
42

Mocht de Eredivisie alsnog doorgang kunnen vinden na 1 juni, dan is het maar de vraag of er ook daadwerkelijk gevoetbald wordt. Het politiekorps van Amsterdam vraagt zich af of er wel genoeg politiecapaciteit is voor thuiswedstrijden van Ajax, ook wanneer die zonder publiek gespeeld worden.

Hoofdcommissaris Frank Paauw is er niet gerust op. "Voetbal vergt ook zonder publiek zeker politiecapaciteit. Ervaringen uit verleden leren dat er dan ook politie nodig is", laat hij weten aan De Telegraaf. Mocht Ajax alsnog kampioen worden wanneer er weer gevoetbald wordt, zal dat ook gevierd worden in de stad. "Je moet je ook afvragen of het wel de tijd is voor een viering van een kampioenschap, gezien huidige omstandigheden en de vele slachtoffers."

Het is dus nog maar de vraag of de lokale autoriteiten in Amsterdam groen licht zullen geven voor thuiswedstrijden van Ajax. Alle massa-evenementen tot 1 juni – waaronder Koningsdag, Bevrijdingsdag én voetbalwedstrijden – zullen sowieso niet doorgaan. "Het wordt een grote opgave de honderden evenementen die de afgelopen weken en komende weken stonden gepland in de zomer in te halen. Het is aan de driehoek om te bepalen wat wel en niet kan en onder welke voorwaarden", aldus Paauw.

Het kabinet en het RIVM gaan dinsdag met elkaar in overleg om te kijken wat er moet gebeuren met de huidige coronamaatregelen. Als men besluit om het verbod op massa-evenementen te verlengen – zoals meerdere burgemeesters al voorstelden – kan er hoogstwaarschijnlijk definitief een streep door het seizoen 2019/2020.