'Clubs kunnen eisen dat bekerfinale beslist wordt door penalty's'

'Clubs kunnen eisen dat bekerfinale beslist wordt door penalty's'

27-04-2020 19:54 Laatste update: 20:01
111

Advocaat Benzi Loonstein ziet kansen voor clubs die de beslissingen van de KNVB juridisch aan willen vechten. Hij stelt zelfs dat de bekerfinale beslist kan worden met penalty's. De KNVB besloot om de bekerfinale niet te spelen, maar zo makkelijk gaat dat niet.

Nadat bekend werd dat SC Cambuur en De Graafschap niet promoveren en FC Utrecht niet Europa in mag, ondanks een zesde plek en een bekerfinale die niet gespeeld wordt, werd Veronica Inside-presentator Wilfred Genee getipt door Hugo Borst, die advocatenkantoor Loonstein Advocaten naar voren schoof. 

Loonstein tipt de clubs die een vuist willen maken. "De rechter zal kijken of de beslissing in redelijkheid genomen is", zegt hij bij Radio Veronica. "Op 21 april heeft Rutte de persconferentie gegeven (geen voetbal tot 1 september, red.) en vier dagen later zijn al die beslissingen genomen door de KNVB. Het kan zijn dat ze al een beetje op de hoogte waren, maar het is redelijk snel. Ik vraag me af of alle alternatieven zijn bekeken."

"Ik heb één alternatief nog nergens gezien", doelt Loonstein op de strafschoppenserie. "Als er iets is binnen het voetbal dat past binnen de anderhalvemetersamenleving dan zijn het strafschoppen. De ruimte kun je gerust aanhouden en op basis van de reglementen geldt dat gewoon", zegt Loonstein.

"Bij alle branches kijken ze wat wel en niet kan. Negentig minuten spelen kan niet, maar de penalty's die overblijven kunnen wel. Het is niet ideaal en misschien vergezocht, maar het is een stuk eerlijker. Nu gooien ze dat hele toernooi door de wc. Ik denk dat de clubs kunnen eisen bij de rechter dat zo af kan worden gesloten."