Van Gaal: 'Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was een schijntje voor mij'

Van Gaal: 'Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was een schijntje voor mij'

11-05-2020 09:43
52

Louis van Gaal heeft zondagavond bij Op1 uitgebreid stilgestaan bij zijn rol in de zogeheten fluwelen revolutie bij Ajax. Eind 2011 kwam hij als net aangestelde directeur in de rechtbank tegenover Johan Cruijff en consorten te staan, een strijd die hij uiteindelijk verloor.

Van Gaal en Cruijff hadden al jaren een moeizame relatie. "Ik heb wel met hem samengezeten, ik heb stage gelopen bij hem voor mijn cursus betaald voetbal. Maar dan sprak ik meer met Danny (de vrouw van Cruijff, red.) dan met hem", vertelt de trainer in ruste bij Op1. Cruijff wilde jaren later niet dat Van Gaal directeur werd bij Ajax. "Dat is zo zeker als wat."

De suggestie van presentator Jeroen Pauw dat Van Gaal voor zijn aanstelling even naar Cruijff had kunnen bellen, wijst hij van de hand. "Nee, dat vind ik niet. Als je de voorgeschiedenis kent. Dat is geen ego. Ik ben toch niet degene die de raad van commissarissen moet overtuigen? Ik word gevraagd. Ik zeg 'ja' omdat ik Ajacied ben, omdat mijn hart bij Ajax ligt."

Voor het geld hoefde hij het niet te doen, benadrukt Van Gaal. "Ik kon drie of vier ton verdienen, dat was in die tijd een schijntje voor mij. Ik deed het voor mijn club, want het was een chaotische club geworden. Dat kwam door de adviezen van Johan. De raad van commissarissen wilde de andere kant op, maar dat moeten zij uitzoeken met Cruijff. Onze relatie was op dat moment al dusdanig slecht.”