Anfield, de thuishaven van Liverpool

Gullit: 'Kan Liverpool hetzelfde opbrengen, zonder fans? Ik moet het nog zien'

Gullit: 'Kan Liverpool hetzelfde opbrengen, zonder fans? Ik moet het nog zien'

17-06-2020 13:38
34

Ervaringsdeskundige Ruud Gullit vraagt zich af hoe de Premier League eruit zal zien zonder publiek. De 66-voudig Oranje-international was in het verleden speler-manager bij Chelsea en manager bij Newcastle United en weet hoe belangrijk de ambiance is in het Engelse voetbal.

Het karakteristieke powervoetbal in de Premier League en de sfeer op de tribunes versterken elkaar, denkt Gullit. "Als speler voel je je fantastisch in zo'n sfeer, je krijgt er echt energie van", stelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "De fans houden van goed voetbal, maar het moet niet te langzaam gaan. Geen traag gebrei. Dan voel je dat ze ongeduldig worden."

Nu er voorlopig geen publiek aanwezig mag zijn, zal het voetbal er dus ook anders uit kunnen zien. "In Engeland ga je de sfeer meer missen dan in Duitsland of Spanje", voorspelt Gullit. De Ballon d'Or-winnaar van 1987 haalt koploper Liverpool – afkoersend op zijn eerste titel in dertig jaar tijd – aan als voorbeeld. "Kunnen die na zo'n lange stop nog hetzelfde powervoetbal opbrengen, zonder ritme en zónder de energie van het publiek? Ik moet dat nog zien."

De Premier League wordt woensdagavond hervat, na drie maanden inactiviteit. Aston Villa-Sheffield United en Manchester City-Arsenal zijn de eerste wedstrijden na de coronastop.