Jol over cultheld: 'Door Ajax op cv heeft hij mooie carrière kunnen beleven'

Jol over cultheld: 'Door Ajax op cv heeft hij mooie carrière kunnen beleven'

Gepubliceerd: woensdag 12 augustus 2020 om 20:40wo 12-08-2020 om 20:40

Martin Jol kan zich nog goed herinneren hoe Hyun-Jun Suk in november 2009 dag in dag uit bij het trainingsveld van Ajax stond om te smeken om een kans. De toenmalig trainer van de Amsterdammers hapte uiteindelijk toe en de Zuid-Koreaan groeide uit tot cultheld.

"Achteraf kwam het me niet slecht uit dat Sukkie wel een beetje kon voetballen", lacht Jol in gesprek met Voetbal International, dat Suk uitriep tot grootste cultheld ooit van Ajax. "Stel dat hij er niets van had gekund, dan hadden ze allemaal geroepen: Daar heb je die rare Hagenees weer met zijn fratsen. Nu werd het een cultheld voor het leven en kwam een voetbalsprookje tot stand."

"Hij deed de vreemdste dingen, in positieve en negatieve zin", blikt Jol terug. "Hij was zo sterk voor zijn leeftijd en kleunde er soms zo gigantisch in. Ik weet nog zijn eerste competitiewedstrijd met Jong Ajax, uit tegen NEC. Hij schopte iemand neer, geel, en even later torpedeerde hij met zijn elleboog een speler in een luchtduel, weer geel. Met rood eraf dus, in zijn eerste officiële wedstrijd. Tsja, dat was ook Sukkie."

Soms verbaasde de naanvaller echter met iets moois. "Hij kwam uiteindelijk tekort, maar heeft toch veel mensen verbaasd", stelt Jol, die Suk geen eendagsvlieg wil noemen. "Via FC Groningen kwam hij in allerlei landen terecht, zeker met dank aan de club Ajax op zijn cv, en heeft hij toch een mooie voetbalcarrière in Europa kunnen beleven. Ik zag zelfs op een gegeven moment dat hij in Portugal aan de lopende band scoorde en zodoende door FC Porto werd gehaald."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws