Suárez-liefde voor Ajax verklaard: 'Doet meer met een voetballer dan je denkt'

Suárez-liefde voor Ajax verklaard: 'Doet meer met een voetballer dan je denkt'

21-08-2020 15:50
189

David Endt denkt dat Ajax een streepje voor op Liverpool heeft in het hart van Luis Suárez. De voormalig teammanager van Ajax werkte jarenlang samen met de Uruguayaanse spits, die mogelijk deze zomer terugkeert naar Amsterdam.

"Vergeet niet: Luis komt uit Uruguay", legt Endt de liefde van Suárez voor Ajax uit in gesprek met VoetbalPrimeur. "Uruguay is hét voetballand bij uitstek. Drieënhalf miljoen inwoners, iedereen voetbalt. Iedereen lééft voetbal. Iedereen in Uruguay weet, omdat ze zelf veel voetbalhistorie hebben, veel van voetbalhistorie af. Ze weten allemaal van Ajax. Dus als je als jongetje opgroeit in Uruguay, dan weet je iets van Ajax. Dat is een ijkpunt. Ajax is een grote naam, mondiaal."

Endt vervolgt: "Luis heeft eerst de bijzondere de stap naar FC Groningen gezet en vervolgens naar Ajax. Dat doet meer met een voetballer, zeker uit Uruguay, dan je denkt. Dat is een mijlpaal. Als je bij die club de stappen naar het sterrendom op mondiaal gebied zet, dan hoort dat bij je legacy. Dat is een deel van je leven. En dat maakt dat Ajax, misschien meer dan Liverpool, een echte plaats in zijn hart inneemt. En wat in het hart zit, dat doet veel met die Zuid-Amerikaanse jongens."

'Elke keer even verontwaardigd'
Endt werkte intensief samen met Suárez in zijn jaren bij Ajax. De oud-teammanager haalt een mooie anekdote op over de trouwste kameraad van de FC Barcelona-spits. "Naast hem stond altijd een thermosfles. Niet zomaar een thermosfles, maar een Uruguayaanse maté (Zuid Amerikaanse thee, red.) thermosfles. Gevormd in de poot van een ezel. Dan denk je: wat is dit? Maar dat was zijn trouwste kameraad. Elke twee maanden kwam er uit Uruguay een grote doos, gevuld met potten maté."

"Die thermosfles ging overal mee: voor de training zat-ie te lurken, onder het eten, maar ook op reis. Dan kwamen we op Schiphol aan, en dan had hij die grote thermosfles bij zich alsof het zijn baby was. En dan zei de douane: je mag geen drank meenemen. Was hij helemaal verontwaardigd: ik kan echt niet zonder. En dat gebeurde niet één keer, maar dat gebeurde al die jaren elke keer. Iedereen wachtte erop en iedere keer was hij weer even verontwaardigd en even teleurgesteld", aldus Endt.