Zeven conclusies: Malen bij vlagen geniaal, duo Hendrix/Rosario maakt indruk

21-08-2020 20:43 Laatste update: 20:57
74

Na het 1-1 gelijkspel tegen Vitesse komt PSV ook tegen Willem II niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het spel van de Eindhovenaren was, vooral in de eerste helft, echter prima. Donyell Malen wordt steeds fitter, terwijl Jorrit Hendrix en Pablo Rosario een belangrijke rol spelen op het middenveld. VoetbalPrimeur zet zeven conclusies op een rij.

Malen op de weg terug
Tegen Vitesse speelde de PSV-aanvaller nog dertig minuten mee, tegen Willem II stond hij 45 minuten op het veld. Malen was meteen een van de betere spelers: hij maakte de enige treffer in de eerste helft na een uitstekende aanval, waarbij ook Jorrit Hendrix en Cody Gakpo betrokken waren. Hield de Willem II-defensie daarnaast constant bezig en zette Sebastian Holmén met een geweldige actie – achter zijn standbeen langs – in zijn hemd.

Mauro Júnior heeft ook Nunnely in zijn zak
Het begon als een experiment, maar mocht Mauro Júnior zo blijven spelen als tegen Vitesse en Willem II moeten we er niet raar van opkijken dat Schmidt de Braziliaan ook in de Eredivisie gaat gebruiken als linksback. Had het in de beginfase van de wedstrijd nog even lastig met de rappe Ché Nunnely, maar naarmate de eerste helft vorderde kwam de Willem II-aanvaller er niet meer aan te pas. Dat was op het conto te schrijven van Mauro.

Duo Hendrix/Rosario past bij 'Schmidt-voetbal'
In het verleden vaak bekritiseerd, maar onder de nieuwe trainer Roger Schmidt komen Jorrit Hendrix en Pablo Rosario goed uit de verf. Beide spelers weten wat er gevraagd wordt bij het 'Gegenpressing-spel' van Schmidt, zowel bij balbezit als balverlies. Wordt er in de voorhoede een bal verspeeld, jagen beide middenvelders de tegenstander meteen op. Is PSV in balbezit, dan wordt de balans bewaakt zodat creatieve spelers als Mohammed Ihattaren, Donyell Malen en Cody Gakpo hun gang kunnen gaan.

Zoet heeft een streepje voor op Unnerstall
Het hield de afgelopen weken al de gemoederen bezig in Eindhoven: wie staat er komend seizoen onder de lat bij PSV? Schmidt wil een goed meevoetballende keeper in zijn elftal hebben staan en probeerde het tegen Willem II met Jeroen Zoet, Lars Unnerstall zat de hele wedstrijd op de bank. De Duitse coach zal tevreden zijn met hetgeen Zoet liet zien: de sluitpost stond er wanneer het moest én liet zien een streepje voor te hebben op Unnerstall wanneer het op meevoetballen aankomt. Voor de Duitse doelman wacht er zaterdag mogelijk een kans om zich te bewijzen, wanneer PSV het opneemt tegen Eintracht Frankfurt.

Gakpo maakt aanspraak op een basisplaats
Cody Gakpo ging tegen Willem II verder met waar hij de afgelopen wedstrijden gebleven was: indruk maken. De concurrentie in de PSV-aanval is fors, maar Gakpo lijkt door zijn spel in de voorbereiding zijn plekje in de basis veilig te stellen. Was een belangrijke schakel bij de 0-1 van Malen: na een goede actie legde Gakpo de bal met buitenkant voet in de loop van zijn ploeggenoot, die via de binnenkant van de paal raak schoot. Was daarnaast een plaag voor de Willem II-defensie, door constant de vrije ruimtes tussen de verdediging en het middenveld van de Tilburgers te benutten.

Gegenpressing komt beter uit de verf
Het duurde even, maar de PSV-spelers lijken steeds vertrouwder te raken met de gegenpressing-tactiek van trainer Schmidt. Waar het tegen Vitesse nog onwennig was, ging het tegen Willem II al wat beter. PSV stond beter en de spelers lijken steeds beter te begrijpen hoe de tactiek toegepast moet worden.

Willem II had het er ook moeilijk mee en kwam er in de eerste helft, op een schot van Kwasi Wriedt na, totaal niet aan te pas. Na rust wisselden beide ploegen veel, hetgeen het spelbeeld absoluut niet ten goede kwam. Wel was het verschil tussen de eerste en tweede helft te groot bij de ploeg uit Eindhoven.

Obispo kinderlijk in de fout
Voor rust trad PSV aan met Olivier Boscagli en Timo Baumgartl centraal achterin, in de tweede helft mochten jongelingen Jordan Teze en Armando Obispo het proberen van Schmidt. Het verschil werd pijnlijk zichtbaar: een fout van Obispo zorgde ervoor dat PSV de overwinning uit handen gaf. De verdediger, die vorig seizoen nog op huurbasis actief was bij Vitesse, liet zich kinderlijk eenvoudig de bal afsnoepen en zag hoe Vangelis Pavlidis er met een mooi lobje 1-1 van maakte. Het zal beter moeten wil Obispo aanspraak maken op een basisplaats.