Scheidsrechtersrapport: scherp vanaf start, zelfs Conte krijgt Makkelie niet gek

21-08-2020 22:55
76

Het was een heet avondje voor Danny Makkelie tijdens de Europa League-finale tussen Sevilla en Internazionale. De Nederlander hield zich uitstekend staande en was nauwelijks op een fout te betrappen. VoetbalPrimeur zet de belangrijkste beslissingen van Makkelie op een rij.

'1. Gemopper van de Sevilla-spelers aan het adres van Makkelie. D'Ambrosio gebruikt opzichtig zijn arm in het duel met Reguilón, maar genoeg voor een gele kaart is het niet. Makkelie stuurt de spelers van de Spaanse club op strenge toon weg.

'3. Meteen een belangrijke beslissing voor Makkelie in de openingsfase van de wedstrijd. Diego Carlos verliest Lukaku uit het oog en legt hem neer in het strafschopgebied. Makkelie wijst resoluut naar de stip en toont de Sevilla-verdediger de gele kaart. Inter-coach Conte gaat tekeer langs de lijn, hij dacht aan een rode kaart. Een twijfelgeval, maar het valt te begrijpen dat Makkelie hier een gele prent geeft. Lukaku schiet Inter vanaf de stip op voorsprong.

'9. Makkelie praat met Conte, die als vanouds tekeer gaat langs de zijlijn. De Inter-coach zag een handsbal, maar Makkelie niet. Een vermaning voor de coach.

'14. Makkelie geeft goed voordeel na een overtreding op De Jong, waardoor de aanval van Sevilla door kan lopen. Ocampos probeert het vervolgens van afstand, maar zonder succes. Prima gedaan door de arbiter.

'16. De Inter-spelers zien een handsbal in het strafschopgebied van Sevilla en willen een tweede strafschop. De arm van de verdediger is langs het lichaam, Makkelie staat er bovenop. De VAR zal er ongetwijfeld naar gekeken hebben, maar heeft dus geen enkele reden om in te grijpen.

'17. Conte is het duidelijk niet eens met de beslissing van Makkelie en laat dat in woord en gebaar weten. De Nederlander is het zat en toont de Inter-coach – volledig terecht – een gele kaart.

'19. Ocampos wordt foutief afgestopt door D'Ambrosio, een typisch geval van obstructie. De Sevilla-spelers vragen om een gele kaart, maar Makkelie doet het zonder kaart af.

'19. Het spel golft op en neer in de eerste fase van de wedstrijd. Martínez probeert een penalty te versieren, maar Makkelie laat volledig terecht doorspelen. Sevilla-verdediger Navas is woest en richt zich gefrustreerd op de Inter-aanvaller. Hier had Makkelie misschien zelfs geel voor een schwalbe kunnen geven, maar op deze manier lost hij het ook prima op.

'24. Weer staat er een Inter-speler bij Makkelie te zeuren na een beslissing. Brozovic neemt het op voor ploeggenoot D’Ambrosio, maar het was een duidelijke overtreding. Makkelie houdt het kort tot nu toe.

'31. Makkelie fluit voor een duidelijke overtreding van Brozovic op de helft van Inter. Banega gaat achter de bal staan en legt deze achterin het strafschopgebied op het hoofd van De Jong. De Nederlander kopt prachtig raak en maakt zijn tweede van de avond.

'34. Wederom een belangrijke beslissing van Makkelie. Een overtreding buiten het strafschopgebied, ditmaal wordt Lukaku neergelegd door Diego Carlos. Godín kopt de vrije trap van Brozovic binnen.

'40. Deze zit eraan te komen. Barella loopt door op de achillespezen van Banega en krijgt geel. Barella was al niet geliefd bij Makkelie: de Inter-speler is constant aan het mekkeren bij de leidsman.

'44. Nog een gele kaart, ditmaal voor Banega. De middenvelder vliegt erin en steekt vervolgens nog even zijn been omhoog om zeker te weten dat hij de Inter-aanval eruit haalt. Wederom een goede beslissing van Makkelie.

'45+1. De Sevilla-spelers zijn niet blij met Makkelie. De Spaanse ploeg krijgt nog een hoekschop, maar de één minuut extra speeltijd zit erop. Makkelie fluit voor de rust, tot ongenoegen van onder meer De Jong.

'48. Jordán houdt opzichtig vast bij Barella en moet zich melden bij Makkelie. Geluk voor de Sevilla-middenvelder: hij komt weg zonder kaart.

'54. Geel voor Bastoni, die te laat komt in duel met Suso. Een ietwat zware straf, maar er valt wat te zeggen voor de beslissing van Makkelie.

'62. Ocampos denkt door te kunnen naar het doel van Inter, maar heeft geduwd, zo oordeelt Makkelie. Goede beslissing, al denken ze daar bij Sevilla anders over.

'69. De tweede helft verloopt een stuk makkelijker voor Makkelie. De Sevilla- en Inter-spelers zeuren minder en richten zich op het voetbal. Waarschijnlijk hebben ze in de gaten dat de Nederlandse scheidsrechter niet van zijn stuk te brengen is.

'72. De volgende gele kaart: Gagliardini merkt dat hij Navas niet bij kan houden en besluit de Spanjaard bij het shirtje te grijpen. Uit de daaropvolgende vrije trap volgt de 3-2 voor Sevilla: Diego Carlos probeert een omhaal en ziet hoe Lukaku de bal in eigen doel werkt.

'86. Sevilla-middenvelder Fernando gaat als door een sniper getroffen naar de grond, nadat Brozovic met een te hoog been het duel ingaat. Fernando grijpt naar zijn gezicht, terwijl hij tegen zijn schouder geraakt wordt. Makkelie heeft het toneelstukje in de gaten en geeft aan dat hij snel weer op moet gaan staan.

'90. Zes minuten extra speeltijd, zo besluit Makkelie.

'90+6. Makkelie fluit twee keer, waarna de Sevilla-spelers het veld op rennen om de overwinning op Inter te vieren.

Conclusie: Een uitstekende prestatie van Makkelie in zijn eerste grote Europese finale. De Nederlander hield zich in de eerste helft goed staande tussen de zeurende Inter- en Sevilla-spelers en liet merken dat er met hem niet te sollen valt. Met zijn prestatie in de eerste helft liet Makkelie meteen merken dat hij zijn eigen wedstrijd fluit, hetgeen ervoor zorgde dat de spelers hem in de tweede helft met rust lieten. Al met al een uitstekende wedstrijd van de arbiter.