Het nieuwe Barça: backs topprioriteit, staat het Franse duo van 250 miljoen op?

Het nieuwe Barça: backs topprioriteit, staat het Franse duo van 250 miljoen op?

28-08-2020 16:05 Laatste update: 29-08-2020 16:00
70

Historische Barça-crisis of niet, Ronald Koeman zal in september na twaalf jaar zijn Primera División-rentree maken. Voorlopig is het een kwestie van puinruimen in Catalonië: de oude garde wil weg of wordt bedankt voor bewezen diensten, het fundament voor het nieuwe Barcelona moet gelegd worden. Met welke ploeg gaat Koeman het nieuwe seizoen in? VoetbalPrimeur licht de - voorlopig verre van volledige - selectie door.

Achterhoede
Koeman zal nog even moeten wachten op doelman Marc-André ter Stegen. De 28-jarige Duitser plande direct na de blamerende 2-8 tegen Bayern München een knieoperatie in: naar verwachting is hij pas in november terug. Durft de voormalig Oranje-bondscoach met stand-in Neto het nieuwe seizoen in te gaan? Of wil hij toch nog een keeper erbij halen om de eerste weken van het seizoen te overbruggen? Goede bekende Jasper Cillessen mag namelijk weg bij Valencia...

De verdediging vormt het grootste pijnpunt. Gerard Piqué is al jarenlang de rots in de branding en het Catalaanse boegbeeld van de club: na de vernedering tegen Bayern toonde hij zich echter bereid om plaats te maken. Alternatieven heeft Barça echter niet: de jonge Ronald Araújo en de van Schalke 04 teruggekeerde Jean-Clair Todibo zijn verder de enige rechtsbenige verdedigers. Piqué behoudt voorlopig zijn plekje, naast de degelijke Clément Lenglet. Samuel Umiti kan gaan concurreren met zijn linksbenige landgenoot, als hij eenmaal verlost is van zijn slepende knieklachten.

Manchester City-verdediger Eric García staat op de nominatie om het hart van de defensie van vers bloed te voorzien, al is het de laatste weken wel stiller geworden rondom de negentienjarige Catalaan. Ook rechts en links achterin mag er wat bij. Nélson Semedo zakte totaal door het ijs tegen Bayern; de multifunctionele Sergi Roberto neemt voorlopig zijn plekje in, maar lijkt ook niet dé man op rechts. De andere flank wordt al jarenlang bestreken door Jordi Alba, die zijn langste tijd echter gehad lijkt te hebben: de routinier krijgt tijdens het voorseizoen nog één kans om zich aan Koeman te bewijzen. Júnior Firpo is zijn stand-in: het ligt dus voor de hand dat Koeman gaat kijken naar een extra linksback.

Middenveld
Wat voor Alba geldt, geldt ook voor Sergio Busquets. De controleur is al sinds jaar en dag de steunpilaar van Barcelona, maar ook zijn einde lijkt te naderen. Frenkie de Jong werd vorig jaar gehaald om Busquets op termijn op te volgen: die wisseling van de wacht zou eerder plaats kunnen vinden dan voorzien. Als Busquets inderdaad definitief plaatsmaakt, kunnen nieuwkomer Miralem Pjanic en de talentvolle Riqui Puig de man uit Arkel gezelschap houden: idealiter in een systeem met een dubbele 6, dat De Jong nog kent uit zijn Ajax-tijd.

Routiniers Ivan Rakitic en Arturo Vidal lijken niet meer nodig onder Koeman, die een type-Rakitic of -Vidal echter prima kan gebruiken. Het huidige Barça-middenveld bestaat namelijk hoofdzakelijk uit controleurs, spelers die in de bal komen. De Kroaat en de Chileen onderscheiden zich juist door hun loopvermogen, dynamiek en vermogen om ook in de zestien meter op te duiken: als zij definitief vertrekken, zou Koeman zichzelf meer mogelijkheden kunnen bieden door vergelijkbare types binnen te halen.

Aanval
Dat Barça voorin een paar jasjes uitdoet, is een understatement. Lionel Messi heeft een transferverzoek ingediend en Luis Suárez lijkt niet meer nodig onder Koeman: Barça dreigt dus ruim achthonderd doelpunten in te leveren. De nieuwe trainer heeft echter nog twee peperdure Fransmannen tot zijn beschikking. Antoine Griezmann heeft een teleurstellend debuutseizoen achter de rug, Ousmane Dembélé stond vooral in de schijnwerpers dankzij zijn nachtelijke Fortnite-avonturen. Als de hamstringproblemen van Dembélé eenmaal achter de rug zijn, mag het duo van ruim 250 miljoen zijn verantwoordelijkheid pakken.

De van Sporting Braga overgekomen Francisco Trincão kan de voorhoede completeren: het talent van 31 miljoen had in januari al getekend, maar werd deze week – terwijl de club in brand stond – doodleuk gepresenteerd in Camp Nou. Voorzitter Josep Maria Bartomeu heeft hoge verwachtingen van de twintigjarige Portugees, die concurrentie krijgt van de drie jaar jongere Ansu Fati en Pedri.