Hoe staat Feyenoord ervoor: Advocaat stoomt taaie ploeg klaar voor titelrace

Hoe staat Feyenoord ervoor: Advocaat stoomt taaie ploeg klaar voor titelrace

11-09-2020 09:10 Laatste update: 10:17
121

Het lange wachten is bijna voorbij: nog één dag en dan gaat de Eredivisie eindelijk weer los. VoetbalPrimeur legt de topclubs langs de meetlat: zijn zij al klaar voor de start van de competitie? Vandaag behandelen we de nummer drie van het afgebroken seizoen 2019/2020: Feyenoord.

Feyenoord komt uit een seizoen met twee gezichten: de start onder Jaap Stam was desastreus, maar na de aanstelling van veteraan Dick Advocaat begon de zon in de donkere wintermaanden weer te schijnen. Van de veertien Eredivisie-duels onder zijn leiding werden er elf gewonnen en drie gelijkgespeeld. Ook bereikten de Rotterdammers de bekerfinale.

Wedden

Meer odds

Deze zomer verlengde Advocaat zijn contract, kwam Frank Arnesen binnen als nieuwe technisch directeur en versterkten ervaren spelers als Bryan Linssen, Mark Diemers en João Teixeira de Rotterdamse hoofdmacht. Aanstaande zaterdag begint Feyenoord aan de Eredivisie met een uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (aftrap 20.00 uur). Overigens zonder Eric Botteghin, die een schorsing meeneemt uit het vorige seizoen.

Resultaten in voorbereiding (drie zeges, twee remises, één nederlaag)
09-08: Feyenoord - Sparta 3-0
16-08: Feyenoord- FC Twente 0-0
22-08: Feyenoord - Borussia Dortmund 3-1
22-08: Feyenoord - MSV Duisburg 2-1
25-08: Feyenoord - Arminia Bielefeld 0-0
28-08: Feyenoord - Hamburger SV 0-1

Doelstelling
Wat was er gebeurd als het seizoen 2019/2020 niet voortijdig was afgebroken door de coronacrisis? Feyenoord was op stoom en keek - met nog negen wedstrijden te gaan - tegen een achterstand van zes punten op Ajax en AZ aan. De Rotterdammers droomden stiekem van de landstitel, een ambitie die nog steeds geldt voor het nieuwe seizoen.

De vraag is in hoeverre de titelaspiraties reëel zijn. Feyenoord werd op papier niet veel sterker, terwijl Ajax fors investeerde in de selectie, AZ alle sterkhouders binnenboord hield en PSV nieuw elan heeft gekregen met de komst van trainer Roger Schmidt. Kampioen worden, dat zal de doelstelling zijn in De Kuip. Maar de tweede plek en dus een ticket voor de Champions League zou waarschijnlijk ook tot tevredenheid leiden.

Grootste revelatie
Een echte revelatie was er niet in de voorbereiding van Feyenoord. Róbert Bozeník begon ijzersterk tegen Sparta, Leroy Fer bewees zich als leider, een fitte Nicolai Jörgensen maakte indruk tegen Borussia Dortmund en Wouter Burger verraste als centrale verdediger. Feyenoord heeft misschien niet de beste spelers, maar Advocaat heeft een hecht collectief gesmeed, dat de uiterlijkheden vertoont van een taai, moeilijk te verslaan team.

Grootste teleurstelling
Hij is in elk geval de grootste pechvogel van Feyenoord: Sven van Beek. Het moest het seizoen van zijn comeback worden, maar zijn enkel gooide al in de eerste oefenwedstrijd tegen Sparta roet in het eten. In totaal miste Van Beek sinds juli 2016 al 94 wedstrijden voor Feyenoord, terwijl hij 57 keer wél binnen de lijnen stond.

Orkun Kökcü kon de laatste weken zijn stempel nog niet echt drukken op Feyenoord. Voor hem wordt het een cruciaal seizoen. De negentienjarige middenvelder vertegenwoordigt de grootste transferwaarde bij Feyenoord en heeft alles om dit seizoen uit te groeien tot één van de beste spelers in de Eredivisie, maar een Tonny Vilhena-scenario ligt op de loer.

Inkomende transfers
Feyenoord haalde met Linssen, Diemers en Teixeira hoognodige (breedte)versterkingen binnen, want huurlingen Oguzhan Özyakup, Rick Karsdorp en Edgar Ié keerden terug naar hun eigen club, terwijl ook Jan-Arie van der Heijden en Renato Tapia vertrokken. De vraag is of de selectie van Feyenoord komend seizoen breed genoeg is om lang om de titel mee te kunnen doen.

Advocaat wil voor het einde van de transferperiode (begin oktober) nog een centrale verdediger, en snel een beetje. Als er achterin na het wegvallen van Van Beek nog iets gebeurt, heeft Feyenoord een probleem. Oude bekende Ié is financieel nog steeds onhaalbaar, terwijl de naam van Jeffrey Bruma rondzingt in De Kuip. Ook de stopper van VfL Wolfsburg zal niet goedkoop zijn.

En op papier lijkt ook de aanval een achilleshiel. Jörgensen maakte voor het eerst in drie jaar een volledige voorbereiding mee en is topfit, maar de blessuregevoelige spits loopt op een dun koord, terwijl Steven Berghuis het niet in zijn eentje kan en Linssen - de enige optie op de linksbuitenpositie - weliswaar een goede voorbereiding draaide, maar geen concurrentie heeft en het niveau-Vitesse niet meteen zal ontstijgen.

Uitgaande transfers
Atalanta Bergamo, Napoli, AC Mila, Everton: de afgelopen maanden werd de ene na de andere club uit een topcompetitie gelinkt aan Senesi. Toch gaat de Argentijn komend weekend aan zijn tweede seizoen als Feyenoord-speler beginnen. De Rotterdammers hoeven ondanks de financiële klap van de coronacrisis niet te verkopen: een transfersom van twintig miljoen euro zal niet genoeg zijn.

Niet Senesi, maar Ridgeciano Haps was vorig seizoen de Feyenoord-speler naar wie het meest werd geïnformeerd door andere clubs. De weer fitte linksback lijkt echter ook nergens heen te gaan en wil vooral een heel seizoen fit blijven in De Kuip. Vanuit het buitenland zullen veel ogen gericht zijn op Orkun Kökcü. De middenvelder verlengde deze zomer zijn contract en hield daarmee de transferboot daarmee voorlopig af.

Beoogde basisopstelling (PEC Zwolle - Feyenoord, 12 september)