Europese triple headers: dit zijn de zwaartepunten voor Ajax, AZ, Feyenoord en PSV

Europese triple headers: dit zijn de zwaartepunten voor Ajax, AZ, Feyenoord en PSV

Gepubliceerd: maandag 14 september 2020 om 15:30ma 14-09-2020 om 15:30

Laatste update: maandag 14 september 2020 om 15:37ma 14-09-2020 om 15:37

De kop is eraf. Met de Eredivisie weer onderweg kijkt VoetbalPrimeur naar de zwaartepunten voor de topvier-clubs dit seizoen. Voor welke wedstrijden, en vooral in welke periodes, moeten Ajax, AZ, Feyenoord en PSV oppassen?

Triple Headers
Nu er in de eerste seizoenshelft geen wedstrijden tussen Ajax, AZ, Feyenoord en PSV gespeeld worden, lijken de programma's voor de topclubs in 2020 op het eerste gezicht eenvoudig. Maar door het uitgestelde Europese seizoen kan het verschil in de titelstrijd juist in de maanden oktober, november en december gemaakt worden.

Dat heeft alles te maken met de twee Europese triple headers die de UEFA heeft ingepland. Twee periodes waarin in de Champions League en de Europa League drie speelronden in drie weken afgewerkt worden. Deze triple headers zijn de reden waarom topclubs in Europa flink aan het shoppen zijn: alleen met twee volwaardige elftallen kun je deze hectische periode met geringe schade doorkomen. Na een zwaar, buitenlands avontuur ligt puntenverlies in de competitie altijd op de loer.

In Nederland zijn Ajax (Champions League), Feyenoord (Europa League) en AZ (Champions League of Europa League) al zeker van deelname aan de groepsfase van een Europees eindtoernooi. PSV en ook Willem II strijden nog om een plek in de groepsfase van de Europa League. Hoe zien de weken van de topvier-clubs rond die triple headers eruit? We kijken eerst naar de duels rond de eerste triple header, die van 20 oktober tot en met 5 november loopt.

Ajax
Ajax warmt zich op voor de Champions League-groepsfase met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen en speelt tijdens de drie drukke Europese weken nog uit bij VVV-Venlo en thuis tegen Fortuna Sittard. Na drie slopende Europese speelronden staat Ajax een van de moeilijkste uitwedstrijden van het seizoen te wachten, op bezoek bij FC Utrecht.

Zaterdag 17/10: Ajax-Heerenveen
Zaterdag 24/10: VVV-Ajax
Zaterdag 31/10: Ajax-Fortuna Sittard
Zondag 8/11: FC Utrecht-Ajax

AZ
AZ speelt voor het begin van de Europese eindtoernooien tegen VVV-Venlo en gaat vervolgens op bezoek bij ADO Den Haag in het stadion waar het afgelopen seizoen ook vaak speelde. Na een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk wacht de moeilijkste wedstrijd voor AZ in deze eerste drukke periode, uit bij sc Heerenveen.

Zaterdag 17/10: AZ-VVV
Zaterdag 24/10: ADO-AZ
Zaterdag 31/10: AZ-RKC
Zaterdag 7/11: Heerenveen-AZ

Feyenoord
Ook Feyenoord speelt in het weekend voor het begin van de Europa League een thuiswedstrijd, tegen stadsgenoot Sparta. Tijdens de Europese weken krijgen de Rotterdammers twee uitwedstrijden op rij: RKC Waalwijk en FC Emmen. Na afloop van de eerste triple header ontvangt Feyenoord FC Groningen in de Kuip.

Zondag 18/10: Feyenoord-Sparta
Zondag 25/10: RKC-Feyenoord
Zondag 1/11: FC Emmen-Feyenoord
Zondag 8/11: Feyenoord-Groningen

PSV
PSV kent zware eerste weken in de eerste Europese triple header met twee uitwedstrijden tegen PEC Zwolle en Vitesse. Die worden wel gevolgd door twee thuiswedstrijden tegen ADO en een andere mogelijke Europese deelnemer: Willem II.

Zondag 18/10: PEC-PSV
Zondag 25/10: Vitesse-PSV
Zondag 1/11: PSV-ADO
Zondag 8/11: PSV-Willem II

Na een interlandperiode wacht meteen de tweede Europese triple header, die loopt van 24 november tot en met 10 december.

Ajax
Ajax heeft hierin een voordeel met drie thuiswedstrijden in deze periode. Voor de hervatting van de Europese groepsfases spelen de Amsterdammers in eigen huis tegen Heracles Almelo. Na een bezoek aan FC Emmen komen ook FC Twente en PEC Zwolle nog naar Amsterdam.

Zaterdag 21/11: Ajax - Heracles
Zaterdag 28/11: FC Emmen-Ajax
Zaterdag 5/12: Ajax-FC Twente
Zaterdag 12/12: Ajax-PEC Zwolle

AZ
AZ ontvangt eerst FC Emmen voordat het Europese voetbal weer losgaat, en kent vervolgens drie lastige wedstrijden: uit bij Heracles Almelo, thuis tegen FC Groningen en uit bij FC Twente.

Zaterdag 21/11: AZ - FC Emmen
Zaterdag 28/11: Heracles - AZ
Zaterdag 5/12: AZ-Groningen
Zaterdag 12/12:FC Twente-AZ

Feyenoord
Feyenoord gaat na de interlandbreak eerst op bezoek bij Fortuna Sittard en speelt het middenstuk in eigen huis, met twee thuiswedstrijden tegen FC Utrecht en Heracles Almelo. Na afloop van de groepsfase wacht een verre uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Zondag 22/11: Fortuna Sittard-Feyenoord
Zondag 29/11: Feyenoord-FC Utrecht
Zondag 6/12: Feyenoord-Heracles
Zondag 13/12: VVV-Feyenoord

PSV
PSV kent geen makkelijk programma rond de tweede triple header. Eerst wacht de uitwedstrijd tegen FC Twente, vervolgens de thuiswedstrijd tegen Sparta en daarna duels met Heerenveen (uit) en FC Utrecht (thuis). Een flinke kluif, met drie Europese wedstrijden daar tussenin geklemd.

Zondag 22/11: FC Twente - PSV
Zondag 29/11: PSV-Sparta
Zondag 6/12: Heerenveen-PSV
Zondag 13/12: PSV-FC Utrecht

Super January
Het volgende zwaartepunt voor de topclubs ligt natuurlijk in januari, waarin alle 'heenduels' tussen de topvier gespeeld gaan worden voordat de Europese clubtoernooien weer opgestart worden. De KNVB heeft de topduels zo laat mogelijk ingepland in de hoop dat er tegen die tijd meer fans in het stadion aanwezig kunnen zijn.

Return-toppers
De returns van de toppers worden later in het seizoen gespeeld. Exacte data daarvoor worden pas in december bekendgemaakt, maar het is al wel duidelijk welke topwedstrijden in welke speelronde gespeeld worden.

AZ-Feyenoord (speelronde 24)
PSV-Ajax (speelronde 24)
PSV-Feyenoord (speelronde 26)
AZ-PSV (speelronde 27)
Ajax-AZ (speelronde 30)
Feyenoord-Ajax (speelronde 32)

Seizoenslot
Kijkend naar de laatste vier speelronden, hebben Feyenoord en Ajax met de Klassieker in speelronde 32 natuurlijk een lastig seizoenslot richting de mogelijke ontknoping van de titelstrijd. In de laatste vier duels treft Ajax verder ook FC Emmen (thuis), VVV-Venlo (thuis) en in de laatste speelronde Vitesse (uit). Feyenoord gaat op bezoek bij ADO Den Haag, Heracles Almelo en speelt verder in eigen huis tegen RKC Waalwijk.

AZ, dat in speelronde 30 nog op bezoek moet bij Ajax, treft in de laatste vier speelronden RKC Waalwijk (uit), Fortuna Sittard (thuis), FC Groningen (uit) en Heracles Almelo (thuis). PSV treft Heerenveen (thuis), Willem II (uit), PEC Zwolle (thuis) en FC Utrecht (uit). Een riskant duel om het op de laatste speelronde aan te laten komen.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws