Spektakel in Alkmaar: tiental AZ morst meteen punten tegen PEC Zwolle

19-09-2020 18:23
205

AZ is bij zijn eerste wedstrijd van het seizoen in de Eredivisie meteen tegen puntenverlies aangelopen. De ploeg van coach Arne Slot sleepte na een vroege rode kaart voor Calvin Stengs wel een punt uit het vuur tegen PEC Zwolle, dat het duel eveneens met tien man eindigde: 1-1.

AZ kreeg midweeks een tik op de neus van Dinamo Kiev, dat te sterk was in de derde voorronde van de Champions League. Voor eigen publiek mochten de Alkmaarders zich herpakken, maar de start beloofde niet veel goeds. Fredrik Midtsjö, ook in Kiev de schlemiel, beging na zeven minuten een onhandige overtreding en scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees naar de stip. De Noorse middenvelder werd gered door de VAR, die oordeelde dat het een vrije trap was.

Tien minuten later had AZ minder geluk. De VAR riep Gözübüyük naar het scherm wegens een overtreding van Stengs, die met gestrekt been Kenneth Paal op zijn hamstring raakte. De aanvaller moest met rood vertrekken en AZ moest met tien man verder. PEC Zwolle drong de thuisploeg vervolgens terug op de eigen helft en zocht naar een opening. Toch was de beste kans voor Gudmundsson, die na een snel genomen vrije trap de buitenkant van de paal raakte.

Uitgerekend een minuut later was het aan de andere kant raak. Clint Leemans knalde van afstand raak, mede doordat Myron Boadu de bal nog raakte met zijn voet. AZ moest met tien man in de achtervolging en kreeg al snel na rust een goede mogelijkheid via opnieuw Gudmundsson, maar ditmaal redde keeper Michael Zetterer op zijn inzet.

Ondanks het overtal moest PEC alle zeilen bijzetten en na 68 minuten kwam AZ langszij. Boadu tikte in de rebound binnen. De Alkmaarders roken bloed en kregen nog een boost toen Thomas Lam werd weggestuurd wegens natrappen. PEC stond dan ook met de rug tegen de muur in de slotfase. Een inzet van Boadu werd echter ternauwernood gekeerd, waardoor het bij 1-1 bleef.