Frenkie de Jong is onderwerp van gesprek in Spaanse kranten

01-11-2020 13:15
46

Het gaat in de Spaanse kranten vooral over de niet gegeven strafschop aan Frenkie de Jong. De middenvelder meende in de eerste helft van het duel met Alavés recht te hebben op een penalty, maar scheidsrechter Alejandro Hernández Hernández zag geen reden om te fluiten. FC Barcelona speelde zaterdagavond teleurstellend met 1-1 gelijk.

Bij een 1-0 achterstand werd De Jong in zijn rug geduwd. Het incident zorgde meteen voor veel ophef op social media. Presidentskandidaat Toni Freixa sprak klare taal over het penaltymoment. 'Penalty! Stelletje dieven!!!!', schreef hij op Twitter.

'De scheidsrechter zag geen reden om De Jong een penalty te geven in de eerste helft', opent MARCA. 'De middenvelder sprong om een voorzet binnen te koppen, maar leek te worden geduwd. De VAR greep niet in. De scheidsrechter zag het niet en wilde het ook niet terugzien, maar De Jong werd vast en zeker geduwd. En dit gebeurde nadat Koeman openlijk klaagde over de VAR. Nog meer olie op het vuur.'

'Weer een niet gegeven penalty voor Barça!', kopt SPORT. 'Frenkie de Jong claimde een duwfout, maar zowel de scheidsrechter als de VAR bekeek het moment uit de eerste helft niet terug. Tegen het einde van de eerste helft claimde Barcelona een penalty nadat Ximo Navarro De Jong duwde in het strafschopgebied van Alavés. Een honderd procent penalty die de uitkomst van de wedstrijd had kunnen veranderen. Scheidsrechter Hernández Hernández en de VAR, Iglesias Villanueva, namen geen beslissing. De scheidsrechter raadpleegde niet eens de hulp van zijn assistent.'

César Barrenechea Montero, voormalig scheidsrechter in Spanje, analyseert Barcelona-wedstrijden voor Mundo Deportivo en is ook van mening dat De Jong een penalty had moeten krijgen. "Naar mijn mening gaat de Alavés-verdediger te hard in op De Jong, zeker omdat hij niet de intentie had om de bal te spelen. Omdat hij de bal mist en de verdediger duwt is het een strafschop. Misschien zag de scheidsrechter het niet, maar de VAR had hem hierop moeten wijzen."

AS vond De Jong een goede wedstrijd spelen, ondanks dat hij een helft op een voor hem onbekende positie werd gezet. De Jong stond in de tweede helft centraal achterin. 'Hij speelde beter als verdediger dan als middenvelder, maar hij slaagde er wel een aantal keren in om een aanval op te zetten en zag een penaltyclaim worden weggewuifd. Hij dwong Barcelona vooruit en gaat steeds beter spelen naarmate hij aan meer wedstrijden komt.'

'Koeman heeft niet te maken met kleine meisjes', schrijft SPORT over de wijziging van Koeman in de rust. 'Hij wisselde na de rust drie keer en bracht Pjanic, Pedri en Trincão voor Lenglet, Busquets en Dembélé. Met De Jong als centrale verdediger en Pedri op het middenveld met Pjanic zocht Barcelona naar de ommekeer.'