Van Bommel en Van Basten weer tegenover elkaar: 'Was gewoon niet goed met Marco'

Van Bommel en Van Basten weer tegenover elkaar: 'Was gewoon niet goed met Marco'

01-11-2020 20:56
75

Mark van Bommel en Marco van Basten schoven zondagavond allebei aan bij de Ziggo Sport-talkshow Rondo en bespraken de aanvaringen die ze in het verleden hadden. Toenmalig bondscoach Van Basten wisselde Van Bommel in 2005 tijdens het WK-kwalificatieduel met Roemenië: de middenvelder bedankte één jaar later voor Oranje.

Van Bommel werd tegen Roemenië in minuut vijftig gewisseld. "We hadden in de rust gezegd: jij moet doordekken op die nummer 8. Vanaf de kant hadden we al geroepen: je moet doordekken, want we doen het anders. Nou, dat kwam waarschijnlijk niet aan, dus hebben we het in de rust nog een keer gezegd. Of je hebt het niet begrepen, dan was het onze fout. Of je deed het niet: uiteindelijk accepteerden we niet en hebben we je gewisseld", aldus Van Basten.

Dit schoot in het verkeerde keelgat bij Van Bommel, die bij het begin van de tweede helft iets later op het veld kwam dan de overige spelers. "We stonden 1-0 met de rust. En in die vier minuten maken we 2-0. En daarna werd ik gewisseld", aldus de toenmalig PSV-speler, die ook nog afviel voor de interland tegen Finland, later die week. "Dan ga je naar huis en een dag later belt Marco: je hoeft niet mee naar Finland. Dat klopt niet."

Dat incident zou uiteindelijk diepe sporen nalaten: Van Bommel ging nog mee naar het WK in Duitsland, maar zijn relatie met Van Basten was onherstelbaar beschadigd. "Dat het tussen ons niet klikte, was duidelijk. Ik denk dat ik vijftien trainers gehad heb: je kunt het niet met iedereen goed vinden, maar met Marco was het gewoon niet goed. Ik heb vanaf het begin (Van Basten trad aan in 2004, red.) altijd gespeeld, maar me niet altijd op mijn gemak gevoeld. Dat gevoel heb je af en toe."

Tijdens de uitzending van zondagavond toonde Van Basten zelfreflectie. "Ik denk dat ik ook een beetje te bot en te snel ben geweest. We (Van Basten en assistenten John van 't Schip, Rob Witschge en Stanley Menzo, red.) hadden ook een Ajax-achtergrond. Ruud van Nistelrooy zat er toen ook bij, dat liep ook allemaal niet zo gesmeerd. Zij hadden het idee: hij kiest liever voor die Ajax-spelers dan voor ons. Dat is een gevoel wat ik niet weg kon nemen."