Cruciaal onderzoek in de Johan Cruijff Arena: 'De hele sportwereld kijkt mee'

Cruciaal onderzoek in de Johan Cruijff Arena: 'De hele sportwereld kijkt mee'

10-12-2020 08:24
22

PlasmaMade, een bedrijf uit Staphorst dat gespecialiseerd is in luchtfilters, doet onderzoek in de Johan Cruijff Arena. Het bedrijf wil middels een plasmafilter vieze lucht vangen en reinigen, om verspreiding van het coronavirus in stadions tegen te gaan.

Ondernemer Martin van der Sluis (35) onderzoekt de mogelijke verspreiding van het virus via speekseldeeltjes. In een vak met zevenhonderd stoeltjes wordt onderzocht of met het plasmafilter kleine speekseldeeltjes die daar rond zweven, uit de lucht gehaald kunnen worden, meldt het Algemeen Dagblad.

In het vak worden door middel van 150 kleine verstuivers speekseldeeltjes nagebootst. Twintig filters van PlasmaMade vangen deze speekseldeeltjes op, maken de lucht schoon en blazen de schone lucht weer terug de tribune op. Middels tweehonderd sensoren worden de effecten gemeten. Wanneer deze positief blijken te zijn, ligt de weg voor de terugkeer van publiek in stadions op.

Volgens Van der Sluis moeten we nog wel even geduld hebben. "Medio volgend jaar worden definitieve resultaten verwacht. De hele sportwereld kijkt mee met dit onderzoek."