Feyenoord haalt peperdure Argentijn binnen: 'Ze betalen zijn salaris'

Feyenoord haalt peperdure Argentijn binnen: 'Ze betalen zijn salaris'

01-01-2021 17:10 Laatste update: 17:12
256

Men moet niet te veel verwachten van Lucas Pratto, de beoogde nieuwe spits van Feyenoord. Dat zegt de Argentijnse journalist Ignacio Ostertag tegen VoetbalPrimeur. Hij denkt echter wel dat Pratto (32) van waarde kan zijn voor de ploeg van Dick Advocaat en zet flankspelers Luis Sinisterra en Steven Berghuis alvast op scherp.

Het is de bedoeling dat Pratto voor zes maanden wordt gehuurd van River Plate. De Argentijnse vedette kwam in zijn thuisland niet meer in het stuk voor, maar drukt te zwaar op de begroting om op de bank te laten verpieteren. Bovendien wilde Pratto zelf weg. Feyenoord zocht nog een spits, dus de transfer is een win-win-situatie.

"Pratto wilde weg na een gesprek met Marcelo Gallardo, de meest succesvolle trainer van River Plate van de afgelopen twintig jaar", zegt Ostertag, die naast journalist ook Feyenoord met belangstelling volgt, tegen deze website. "Hij is min of meer vergeten door de trainer. Pratto was het zat om op de bank te zitten nadat het lang zo goed is gegaan bij de club. Gallardo is daarmee akkoord gegaan."

Volgens Ostertag speelde landgenoot Marcos Senesi een grote rol in de transfer. "Er waren geen aanbiedingen van andere clubs. Hij koos voor Feyenoord omdat Senesi hem heeft aangeraden, meen ik. Marcos zei een paar maanden geleden in Argentijnse media al dat Pratto 'de lastigste tegenstander is waar hij tegen heeft gespeeld'."

Ostertag tempert de verwachtingen: hij denkt niet dat Pratto wonderen zal verrichten in De Kuip. "Nee, hij is niet wat Feyenoord nodig heeft. Ik denk dat Pratto momenteel onder z'n topniveau zit omdat hij te weinig wedstrijden heeft gespeeld. Ik vraag me ook af of hij meteen al negentig minuten kan spelen. Bij River Plate was hij de derde of vierde optie. Ik zie liever Jörgensen in de spits, maar hij heeft ook de vorm niet. Ik wens Pratto wel het beste en hoop dat hij het beste van zichzelf gaat laten zien, z'n goals gaat maken en de passie terugvindt."

Pratto is geen doelpuntenmachine, maar toch heeft hij zich onsterfelijk weten te maken bij de achterban van River Plate. Dat heeft volgens Ostertag alles te maken met het winnen van de Copa Libertadores-finale tegen aartsrivaal Boca Juniors in 2018. "Na een hoop slechte jaren en een degradatie was er eindelijk weer eens succes. Pratto maakte dat mee en daarom is hij een legende voor de fans. Hij scoorde in Bombonera (thuisbasis Boca Juniors, red.) en in Madrid (daar werd de tweede leg gespeeld vanwege rellen in Argentinië, red.). De supporters houden van hem, net als de media. Ze respecteren zijn erfenis. Hij heeft verder niet echt zijn stempel gedrukt, maar hij heeft zich onsterfelijk gemaakt met het winnen van de finale tegen Boca Juniors."

'Feyenoord neemt salaris over'
Pratto maakte in 2017 voor twaalf miljoen euro de overstap van São Paulo naar River Plate en is veruit de bestbetaalde speler van de Argentijnse club. Een extra reden voor de Argentijnen om hem (tijdelijk) van de hand te doen. "River Plate kan zijn salaris nu niet betalen. Dat ze hem nu van de loonlijst kunnen halen, zorgt weer voor wat ademruimte. Feyenoord betaalt de komende zes maanden trouwens zijn volledige salaris."

Er sijpelen ook wat berichten door over de fitheid van Pratto, die iets te zwaar zou zijn. "Dat klopt, maar staar je daar niet op blind", zegt Ostertag. Hij verwacht dat Pratto weinig aanpassingstijd nodig heeft en meteen inzetbaar is voor Feyenoord. "Deze gast, het is een gevechtstank. Ik denk dat hij een versterking is voor Feyenoord. De Eredivisie is ook niet te vergelijken met de Argentijnse competitie. Ik kan niet verzekeren dat het doelpunten gaat regenen, maar de verdedigers uit de Eredivisie hebben het vaak lastig met ervaren topspelers. Wacht maar af."

"Hij is erg beweeglijk in het strafschopgebied, maar verwacht verder niet veel meer van hem", tempert Ostertag de verwachtingen. "Ik denk dat Sinisterra en Berghuis hem perfect zullen bedienen. Hij zal geen zeven spelers voorbij dribbelen zoals Messi of Maradona. Hij is meer te vergelijken met Batistuta, of een mix van Peter van Vossen en Graziano Pellè."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)