Huntelaar valt in minuut 89 in en helpt Ajax alsnog aan overwinning in Enschede

14-01-2021 21:55 Laatste update: 22:01
372

Ajax leek voor de tweede keer dit seizoen zijn tanden stuk te bijten op FC Twente, maar is dankzij supersub Klaas-Jan Huntelaar de schrik vrijgekomen: veertig dagen na de 1-2 in Amsterdam werd het 1-3 in de Grolsch Veste. FC Twente leek in de slotfase een gelijkspel af te dwingen, maar Ajax had alsnog het laatste woord.

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf recordaankoop Sébastien Haller zijn eerste basisplek en gaf Jurriën Timber verrassend de voorkeur boven Perr Schuurs. Vaclav Cerny tekende namens de thuisploeg voor het eerste wapenfeit, schoot van afstand op Andre Onana af én raakte geblesseerd. Vlak voordat de Tsjechische ex-Ajacied zich moest laten wisselen, kwam FC Twente op achterstand. Antony slingerde de bal voor vanaf rechts, Haller knikte raak: 0-1.

De ploeg van Ron Jans vervolgde de wedstrijd met Jesse Bosch als vervanger van de onfortuinlijke Cerny. Tot aan de rust werd er niet meer gescoord, hoewel beide teams een handvol prima kansen kregen. Quincy Promes en Antony kregen de grootste mogelijkheden, maar wisten Joël Drommel niet te verschalken. Aan de andere kant bleef Andre Onana steeds overeind toen Jayden Oosterwolde, Queensy Menig en Danilo in de buurt van het strafschopgebied kwamen.

Direct na rust moest de doelman uit Kameroen opnieuw vissen: Ajax verloor Menig uit het oog en de rappe buitenspeler scoorde na een lange rush voor de derde keer dit seizoen tegen Ajax. De VAR zag na het leggen van de lijntjes echter dat Menig nipt buitenspel stond: het bleef bij 0-1 voor Ajax. De Amsterdammers namen – nadat FC Twente ook Oosterwolde noodgedwongen moest vervangen – het heft in handen en de 0-2 leek een kwestie van tijd. Met name Promes en Haller slaagden hier echter niet in.

Dure missers, zo bleek in de slotfase. FC Twente had weinig gecreëerd na rust, maar kwam vijf minuten voor tijd op gelijke hoogte na een standaardsituatie. Ryan Gravenberch haalde een bal uit de doelmond weg, maar legde hem panklaar voor Julio Pleguezuelo: de Spanjaard tekende de 1-1 aan. Ten Hag reageerde één minuut voor tijd met het inbrengen van Huntelaar als pinchhitter en zag dat die ingreep vrijwel direct effect had: Haller legde klaar en Huntelaar tikte van dichtbij de beslissende 1-2 achter Drommel. The Hunter zette in de blessuretijd zelfs de kers op de taart door de 1-3 binnen te stiften.

Ajax komt op 38 punten en is weer in zijn eentje koploper. Naaste belager Feyenoord staat op drie punten afstand en komt zondag naar de Johan Cruijff Arena.