FC Utrecht en PEC openen én sluiten furieus: rood Van Polen, 3-3 in minuut 96

30-01-2021 20:44
126

PEC Zwolle leek het linkerrijtje in zicht te krijgen, maar heeft in extremis een uitzege op FC Utrecht uit handen gegeven. De Blauwvingers kregen in een waar spektakelstuk in minuut 96 (!) de 3-3 van Hidde ter Avest om de oren.

De openingsfase verliep curieus: na vier minuten spelen hadden beide ploegen al het net gevonden. Sander van de Streek kopte vlak na het eerste fluitsignaal een vrije trap van Adam Maher voorbij collega Xavier Mous, die de voorkeur had gekregen boven Michael Zetterer: 1-0. Het antwoord van PEC liet echter niet lang op zich wachten. Virgil Misidjan begon op eigen helft aan een solo, glipte langs twee tegenstanders en schoof de bal onder doelman Eric Oelschlägel door: 1-1.

Beide ploegen moesten even bijkomen van deze furieuze start, hoewel Adrián Dalmau nog een prima kopkans kreeg en Misidjan verzuimde om dramatisch opbouwen van Tommy St. Jago af te straffen. Vlak voor rust – nadat Mous een tweede treffer van Van de Streek had voorkomen – werd het opeens 1-2 voor PEC. Immanuel Pherai verzuimde om geklungel in de Utrechtse defensie af te straffen, maar werd aangetikt door Willem Janssen: de bal ging op de stip en Thomas Lam benutte de toegekende penalty.

Na de rust belandde de bal op diezelfde penaltystip, ditmaal in het voordeel van FC Utrecht: Sam Kersten bracht Van de Streek ten val en arbiter Van der Laan gaf voor de tweede keer een strafschop. Maher nam zijn verantwoordelijkheid en bracht de bordjes weer in evenwicht: 2-2. FC Utrecht leek erop en erover te kunnen gaan, maar Othman Boussaid en Gyrano Kerk misten hun kansen.

En vervolgens viel de treffer aan de andere kant, wederom als gevolg van lichtzinnig verdedigen van de thuisploeg. Oelschlägel leverde de bal in en werd uiteindelijk geklopt door Thomas Buitink: 2-3. FC Utrecht liet het er niet bij zitten, zette PEC onder stevige druk en rook via met name Moussa Sylla aan de 3-3. De bal wilde echter maar niet goed vallen voor de thuisploeg.

In de blessure werd het nog even erg onvriendelijk. FC Utrecht-invaller Remco Balk liep gemeen door op Mous, PEC-jubilaris Bram van Polen ging verhaal halen: geel voor Balk, rood voor Van Polen in zijn vierhonderdste wedstrijd voor PEC. De tien van PEC konden het punt nét niet over de streep trekken: Ter Avest kopte in minuut 96 de 3-3 tegen de touwen.