Breaking news

LIVE: Ajax leidt bij RKC door beauty van Haller, slaande beweging Álvarez

PSV domineert Ajax: waarom het Schmidt dit keer wél lukte tegen Ten Hag

PSV domineert Ajax: waarom het Schmidt dit keer wél lukte tegen Ten Hag

Gepubliceerd: maandag 1 maart 2021 om 10:50ma 01-03-2021 om 10:50

Laatste update: maandag 1 maart 2021 om 11:27ma 01-03-2021 om 11:27

PSV slaagde er zondagmiddag niet in de titelrace in de Eredivisie nieuw leven in te blazen. Een late penalty van Dusan Tadic brak de val van Ajax, dat daardoor nog steeds zes punten los staat aan kop. Waardoor lukte het PSV dit keer wél een vuist te maken?

Door Evert van Zoelen

De openingsfase was voor Ajax: de Amsterdammers probeerden het overtal op het middenveld te gebruiken om een vrije speler te vinden in de opbouw. Pablo Rosario en Olivier Boscagli stonden daar immers tegenover Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en Edson Álvarez.

Wanneer één van de PSV-controleurs ervoor kiest om bij Klaassen te blijven, dan kan één van de middenvelders van Ajax vrijkomen in de opbouw. Dekken de middenvelders van PSV door, dan is Klaassen de vrije man op het middenveld. Ajax wist zo enkele keren gevaarlijk te worden, ook omdat Jordan Teze moest doorstappen op Klaassen wanneer de Ajacied de bal kreeg. Het zorgde ervoor dat de Eindhovenaren achterin één-tegen-één kwamen te staan.


Klaassen komt vrij tussen de linies, Teze stapt door. Bron: ESPN.

Toch wist Ajax de goede lijn uit de eerste minuten niet door te trekken. In tegenstelling tot de voorgaande onderlinge confrontaties koos PSV ervoor om de ploeg van Erik ten Hag al bij de opbouw vast te zetten. PSV probeerde Ajax te dwingen om de bal richting de zijkant van het veld te spelen, om daarna vol druk te geven.


PSV zet Ajax hoog vast. Bron: ESPN.

Gedurende de eerste helft ging PSV steeds beter drukzetten. Waar Ajax in de openingsfase meerdere malen door de linies van de Eindhovenaren wist heen te spelen, kwamen de Amsterdammers richting het eind van de eerste helft amper nog op de helft van PSV.

PSV zete Ajax zó vast, dat de Amsterdammers over rechts moesten opbouwen. Ajax had daar met Jurriën Timber en Devyne Rensch twee onervaren spelers staan en dat was te merken. In combinatie met de statische Alvarez zorgde het ervoor dat Ajax moeite had om over die kant op te bouwen. Veelal werd Antony ingespeeld met zijn gezicht naar zijn eigen doel en zonder opties in het middenveld.


PSV zet de rechterkant van Ajax vast. Bron: ESPN.


Antony wordt met het gezicht naar zijn eigen doel ingespeeld. Bron: ESPN.

Ook in balbezit had PSV dit keer een beter antwoord op het drukzetten van Ajax. De bezoekers zetten hoog druk door één van de buitenspelers de tweede centrale verdediger te laten opvangen. Als reactie hierop koos PSV ervoor om de backs dit keer hoger op het veld neer te zetten. De buitenspelers van Ajax moesten hierdoor meezakken met de verdedigers van PSV, wat ervoor zorgde dat PSV veel vaker dan in voorgaande clashes met Ajax tijdens de opbouw in een twee-tegen-een situatie kwam tegen Sébastien Haller.


Tadic zakt met Dumfries mee, Haller staat in z'n eentje tegen twee centrale verdedigers. Bron: ESPN.

Dit stelt Ajax voor bepaalde keuzes: moeten de buitenspelers van Ajax helemaal mee met de backs van PSV? Wie zet er nu druk op Teze wanneer hij de bal heeft? Is het Gravenberch die moet doorstappen of is het toch Tadic die dat moet aanlopen?


Dumfries kiest hoog positie. Opvallend: Ajax heeft geen druk op de PSV’er in balbezit. Bron: ESPN.


Gravenberch stapt door naar Teze, waardoor Ajax een-tegen-een op het middenveld komt te staan. Daar profiteren de PSV-spitsen van. Bron: ESPN.

Doordat PSV steeds meer druk naar voren kan ontwikkelen, is het elftal van Roger Schmidt ook in staat om het geliefde spel met het meteen omschakelen na balverlies te spelen. Waar Ajax dit uitstekend toepaste in de bekerwedstrijd enkele weken terug, zijn het nu de Eindhovenaren die bij vlagen Ajax niet meer van de eigen helft laten afkomen.

Uiteindelijk is het een van deze situaties - waarin PSV goed drukzet en de bal verovert in de opbouw van Ajax - die leidt tot de vrije trap waaruit Eran Zahavi de 1-0 maakt. In de tweede helft was het vooral de vraag welke van de teams het het langste zou volhouden. PSV probeerde Ajax nog steeds hoog vast te zetten, maar vanaf de zestigste minuut waren de spelers steeds minder in staat om de afstanden te belopen. Ajax kon hierdoor meer in het spel komen.

Om een doelpunt te forceren switchten de Amsterdammers eerst naar een 4-3-3 met de punt naar achteren, na het inbrengen van Mohammed Kudus, en later zelfs naar een soort 3-3-4 formatie, omdat Brian Brobbey naast Haller ging spelen. Dat Ajax hierdoor achterin meer risico moest nemen, werd op de koop toe genomen. PSV scoorde door die ruimte via Yorbe Vertessen, maar de treffer werd afgekeurd wegens hands. Even later bepaalde Dusan Tadic vanaf de strafschopstip de eindstand op 1-1.

Evert van Zoelen is analist voor het YouTube-kanaal TheNextManager, heeft voor tactiekwebsites- en bladen als Spielverlagerung, TrainersMagazine en Futbol Netradince geschreven en kijkt voor VoetbalPrimeur naar belangrijke wedstrijden.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws