Wat zijn de speelkansen voor Brobbey, en vier andere vragen over zijn Leipzig-deal

Wat zijn de speelkansen voor Brobbey, en vier andere vragen over zijn Leipzig-deal

12-03-2021 12:30 Laatste update: 12:52
70

Het is officieel: Brian Brobbey (19) verlaat Ajax transfervrij voor RB Leipzig. VoetbalPrimeur beantwoordt vijf vragen over de zomertransfer van de jonge Amsterdamse spits, die een aanbieding van zijn jeugdclub naast zich heeft neergelegd voor een avontuur in de Bundesliga.

Bij wat voor een club komt Brobbey terecht?
In 2016 speelde RB Leipzig nog in de 2. Bundesliga, maar inmiddels is de club niet meer weg te denken uit de top van de Duitse hoogste divisie. Ook dit seizoen doet Leipzig nog mee om twee van de drie grote prijzen: de ploeg staat tweede in de Bundesliga (twee punten achterstand op Bayern München), staat in de beker in de halve finale en werd deze week uitgeschakeld in de Champions League door Liverpool. Vorig seizoen bereikte de club nog de halve finale van het miljoenenbal.

Bij Leipzig staat de 33-jarige Julian Nagelsmann al sinds 2019 voor de groep. Daarvoor was hij drie jaar hoofdtrainer van Hoffenheim. Tot de sterspelers behoren onder meer Dayot Upamecano, Marcel Sabitzer, Eredivisie-bekende Angeliño, Daniel Olmo, Kevin Kampl en Yusuf Poulsen.


Wat zijn de speelkansen voor Brobbey bij RB Leipzig?
Een van de redenen voor Brobbey om zijn contract bij Ajax niet te verlengen, zou het gebrek aan perspectief zijn geweest vanwege het grote aantal concurrenten (Dusan Tadic, Sebastién Haller en Lassine Traoré). Die speelkansen lijken er in Leipzig meteen te zijn voor de negentienjarige spits.

Het ontbreekt de Bundesliga-club na het vertrek van Timo Werner naar Chelsea namelijk aan een goaltjesdief. Clubtopscorer in de Bundesliga dit seizoen is middenvelder Christopher Nkunku met zes goals. In de aanval is het bepaald niet prijsschieten: Poulsen (5), Emile Forsberg (5), de voor twintig miljoen euro aangetrokken Alexander Sörloth (3), Justin Kluivert (1) en de negen miljoen euro kostende Hwang Hee-Chan (0) hebben het vertrek van Werner niet kunnen opvangen.

Met vier goals in 215 speelminuten in Ajax 1 (een gemiddelde van een doelpunt per 54 minuten), kan Brobbey de doelpuntenmachine worden waar RB Leipzig zo naarstig naar op zoek is.

Heeft RB Leipzig al meer transfers gesloten voor volgend seizoen?
De transfervrije Brobbey is al de derde deal voor de Duitse club voor het nieuwe seizoen. De negentienjarige Kroatische verdediger Josko Gvardiol komt in de zomer voor zestien miljoen euro over van Dinamo Zagreb. In februari werd bovendien bekend dat de van Manchester City gehuurde Angeliño voor achttien miljoen euro de definitieve overstap maakt naar de Bundesliga.

De club zal ook afscheid nemen van een aantal spelers: Upamecano is voor 42,5 miljoen euro verkocht aan Bayern München en de al verhuurde Hannes Wolf maakt voor 9,5 miljoen euro de definitieve overstap naar Borussia Mönchengladbach. Bovendien lopen de huurperiodes van Benjamin Henrichs (AS Monaco) en Kluivert (AS Roma) af.

Wat is de reputatie van RB Leipzig met jonge talenten?
Het aankoopbeleid voor volgend seizoen verklapt het al een beetje: het aantrekken van talenten, die vervolgens met grote winst doorverkocht kunnen worden, is het handelsmerk van Leipzig. Upamecano (weggeplukt bij zusterclub Red Bull Salzburg) is een bekend voorbeeld, maar de nieuwe generatie dient zich intussen alweer aan. De meest in het oog springende daarvan is de in januari van Salzburg overgekomen Dominik Szoboszlai. De twintigjarige Hongaarse middenvelder was een van de meest gewilde jonge middenvelders, maar koos net als vele andere Salzburg-talenten voor de Leipzig-route en maakte in de winter voor twintig miljoen euro de overstap.

Ook Amadou Haidara (23, voor negentien miljoen euro overgekomen van Salzburg), Nordi Mukiele (23, voor zestien miljoen euro overgekomen van Montpellier) en Daniel Olmo (22, overgekomen van Dinamo Zagreb) kunnen Leipzig in de toekomst nog veel gaan opleveren. Je ziet het al aan de doorgaans hoge transferbedragen: de transfervrije Brobbey is een absoluut koopje voor de Duitse club.

Eerder legde Naby Keïta ook succesvol de route Salzburg-Leipzig af. Hij werd uiteindelijk in 2019 voor zestig miljoen euro (een winst van 45 miljoen euro) verkocht aan Liverpool, nog altijd het clubrecord. Gaat het dan altijd goed? Zeker niet. Het beste voorbeeld is Ademola Lookman, de voor achttien miljoen euro van Everton overgekomen aanvaller. Hij is inmiddels weer verhuurd aan Fulham. 

Wat betekent dit voor de rest van de Ajax-periode van Brobbey?
Ajax had stiekem de hoop dat Brobbey zou terugkrabbelen en alsnog een nieuw contract bij zijn jeugdclub zou tekenen, maar de deal met RB Leipzig maakt een einde aan die hoop. Het zal niet veel veranderen aan de status van Brobbey in Amsterdam: door het niet-inschrijven van Haller in de Europa League gaat hij Europees zijn minuutjes als invaller meepakken. Coach Erik ten Hag blijft de jonge spits in ieder geval tot zijn laatste werkdag in Amsterdam steunen. "Ik zal tot het einde van het seizoen aan hem blijven werken, hem motiveren en proberen te verbeteren", zei Ten Hag donderdagavond na de 3-0 winst op Young Boys.