Oranje-domper met Van Dijk dreigt: EK is 'aanzienlijk risico' en 'slecht signaal'

Oranje-domper met Van Dijk dreigt: EK is 'aanzienlijk risico' en 'slecht signaal'

17-03-2021 11:44 Laatste update: 12:11
57

Virgil van Dijk neemt een 'aanzienlijk risico' als hij deze zomer met het Nederlands elftal meedoet aan het EK. Dat laat orthopedisch chirurg Bas Pijnenburg weten aan de NOS.

De woorden van Liverpool-manager Jürgen Klopp, die afgelopen weekend de EK-deelname van Van Dijk 'onwaarschijnlijk' noemde, vielen veel Nederlandse voetbalfans rauw op het dak. Ook Pijnenberg is niet optimistisch: Van Dijk neemt volgens hem een 'aanzienlijk risico' als hij in juni op het veld staat met Oranje.

"Het herstel van de band duurt voor een topsporter net zo lang als bij elk ander persoon", zegt de orthopedisch chirurg tegen de NOS. Volgens Pijnenberg is een nieuwe kruisband na zes maanden het zwakst. Bij een normale herstelperiode is er pas na een jaar of anderhalf jaar sprake van volledig herstel. Van Dijk raakte half oktober geblesseerd.

"Wat het verraderlijk maakt, is dat een knie bij een topsporter wel al snel goed kan aanvoelen", weet Pijnenburg. "De spieren en coördinatie kunnen al goed zijn, maar het herstel is dan nog volop bezig. Te vroeg beginnen zou ook een slecht signaal zijn naar andere mensen die deze operatie hebben ondergaan."

Deze week meldde De Telegraaf dat Van Dijk pas later dit seizoen een beslissing wil nemen. Oranje begint op 13 juni aan het EK tegen Oekraïne. Oranje-captain weet dat Klopp hem niet kan verbieden om eind mei of begin juni af te reizen naar het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de eerste eindronde sinds 2014.