Werk aan de winkel: drie Oranje-problemen die De Boer niet langer kan negeren

Werk aan de winkel: drie Oranje-problemen die De Boer niet langer kan negeren

29-03-2021 11:45 Laatste update: 11:45
75

Two down, one to go: de WK-kwalificatiestart van het Nederlands elftal verloopt met de nodige hobbels. Met het niemendalletje tegen Gibraltar, de nummer 195 van de FIFA-wereldranglijst, nog in het verschiet stellen we de vraag: wat moet er beter richting het EK?

Door Evert van Zoelen

Wedden

Meer odds

Het was een doekje voor het bloeden, de zuinige zege op Letland (2-0) in de met 5000 toeschouwers gevulde Johan Cruijff Arena. Na de eerste interlandweek van 2021 blijft de 4-2 nederlaag tegen Turkije hangen. Dinsdag wordt een monsterscore verwacht in Gibraltar.

Eerste verbeterpunt: variatie in het aanvalsspel
Tegen Turkije begint Memphis Depay als valse spits. Hij zakt steeds uit tussen de linies om zich daar aanspeelbaar te maken. Maar wanneer hij dit doet, dekken de centrale verdedigers van Turkije gewoon door zonder in de problemen te komen.

Donyell Malen, Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis staan opgesteld rond Memphis. Eén van de problemen waar Oranje steeds tegenaan loopt, is dat zij alle drie de bal het liefst in de voeten willen hebben en weinig diepgang zonder bal hebben. Hierdoor kunnen de verdedigers van Turkije constant Memphis volgen, zonder dat ze bang hoeven te zijn voor de ruimte die achter hen vrijkomt.


Memphis komt in de bal en de verdedigers van Turkije kunnen gewoon doorstappen, niemand dreigt met een loopactie de ruimte in. Bron: NOS.

Daarnaast is het meerdere malen het geval dat er vijf à zes spelers op één lijn stil staan voorin. In plaats van in overeenstemming met elkaar te bewegen, waarbij er enkele spelers in de bal komen en enkele spelers diepgaan, wordt het spel nu vrij statisch en hebben de spelers aan de bal te weinig opties.


Nederland staat met zes spelers op lijn voorin. Bron: NOS.

In de wedstrijd tegen Letland is Nederland gevaarlijker, maar is de manier van aanvallen vrij eentonig. De bal wordt steeds naar de zijkant gespeeld, waarna een actie volgt en de bal hoog wordt voorgegeven. Met spelers als Luuk de Jong en Davy Klaassen staan er goede koppers in het veld, maar de vraag is of tegenstanders op het EK hier niet te makkelijk op kunnen inspelen. Letland was matig; sterkere tegenstanders vergen meer verrassing.

Op momenten dat de bal tussen de linies door wordt gespeeld, volgt er vaak snel balverlies. De spelers voorin maken te weinig loopacties om de verdedigers uit elkaar te trekken.


Klaassen wordt tussen de linies ingespeeld, maar er komt niemand direct onder om de bal meteen op terug te kunnen leggen. Bron: NOS.


Klaassen en Luuk de Jong blijven allebei in het centrum staan, waardoor de centrale verdedigers niet uit elkaar getrokken worden. Bron: NOS.

Tweede verbeterpunt: compact staan tijdens het verdedigen
Frank de Boer kiest voor een vergelijkbare tactiek als Dick Advocaat doet bij Feyenoord: alle spelers zijn verantwoordelijk voor een directe tegenstander. Een belangrijke voorwaarde om dit goed uit te voeren is dat de onderlinge afstanden niet te groot worden. Wanneer dit wel het geval is moeten spelers enorme afstanden overbruggen om hun directe tegenstander te volgen en worden de ruimtes tussen de linies vaak te groot.

Vooral tegen Turkije is dit probleem veelvuldig zichtbaar. Plaaggeest Burak Yilmaz laat zich uitzakken naar het middenveld, waardoor de centrale verdedigers van Oranje steeds moeten beslissen of ze doorstappen of niet.


Nederland maakt gebruik van mandekking. Bron: NOS.


De opbouw naar de 3-0 van Turkije. De Roon is te laat om druk op de bal te zetten, terwijl Yilmaz uitzakt het middenveld in en de bal kan ontvangen. Bron: NOS.

Tegen Letland zakt Nederland meer in als de tegenstander een sporadisch moment van balbezit heeft. Hierdoor worden de ruimtes niet te groot, maar ook in deze wedstrijd heeft Nederland moeite om constant druk op de bal te houden.

Derde verbeterpunt: omschakeling na balverlies
Als Nederland de bal kwijtraakt, treedt de befaamde vijfsecondenregel in werking. Iedereen schakelt direct om en zet druk op de bal. De uitvoering hiervan is bij Oranje niet altijd even secuur.

De belangrijkste voorwaarde om de omschakeling goed uit te voeren, is dat het elftal tijdens het moment van balbezit al rekening houdt met de mogelijkheid dat de bal verloren wordt. Het elftal moet ervoor zorgen dat de onderlinge afstanden niet te groot worden, zodat de spelers meteen druk op de bal kunnen zetten.

Bij Oranje is deze veldbezetting vaak rommelig. Spelers staan te ver uit elkaar, waarna er vol doorgejaagd wordt richting de bal. In de recente wedstrijden gaat dit meestal goed, maar de vraag is of dit tegen sterkere teams ook succesvol gaat zijn. Wanneer er namelijk onder de eerste druk uit gespeeld wordt, staat de achterdeur volledig op. Zo krijgt Letland in de laatste minuten nog enkele kansen, terwijl Turkije meerdere counters op kan zetten en zelfs twee keer scoort nadat Nederland balverlies leidt na een hoekschop.


Turkije countert Nederland weg na een corner. Bron: NOS.