Uilenberg: 'Hij is met afstand meest succesvolle Nederlandse scheidsrechter ooit'

Uilenberg: 'Hij is met afstand meest succesvolle Nederlandse scheidsrechter ooit'

27-04-2021 06:58 Laatste update: 07:10
13

Björn Kuipers en Danny Makkelie staan er goed op bij de UEFA. Makkelie fluit dinsdagavond de wedstrijd tussen Real Madrid en Chelsea in de halve finales van de Champions League, terwijl Makkelie en Kuipers aankomende zomer allebei actief zijn op het EK.

Jaap Uilenberg coachte de twee arbiters en is blij dat de Nederlanders gewaardeerd worden in de scheidsrechterswereld. Dat Kuipers én Makkelie naar het EK gaan, is volgens hem een geweldige prestatie. "Dit zegt wel iets over de kwaliteit van deze scheidsrechters. Ze staan allebei hoog in de pikorde", vertelt Uilenberg in gesprek met De Telegraaf.

Wedden

Meer odds

In het verleden kon er altijd maar één scheidsrechter per land mee naar een EK, maar die regel heeft de UEFA voor het EK van 2016 geschrapt. "Daar waren toen met Clattenburg en Atkinson twee Engelse scheidsrechters", aldus Uilenberg. "Ik vind het goed dat de UEFA dit doet, zodat goede scheidsrechters die uit één land komen, zoals Kuipers en Makkelie, elkaar niet in de weg zitten."

Voor Kuipers is het EK van aankomende zomer zijn laatste grote eindronde, zo gaf hij zelf al aan. "Als je kijkt naar zijn carrière, dan is er geen Nederlandse scheidsrechter die meer grote toernooien en finales heeft gefloten dan Björn", vervolgt Uilenberg. "Hij is met afstand de meest succesvolle Nederlandse scheidsrechter ooit, waarbij wel gezegd moet worden dat het lastig is om te vergelijken, omdat er vroeger minder grote wedstrijden waren en dus ook minder gelegenheden voor scheidsrechters om uit te blinken."