Raiola fileert de FIFA: 'Na vier of vijf jaar is het geen ongeluk meer'

Raiola fileert de FIFA: 'Na vier of vijf jaar is het geen ongeluk meer'

01-05-2021 12:40 Laatste update: 16:30
38

Zaakwaarnemer Mino Raiola is geen van de FIFA, zo laat hij nog maar eens blijken. Hij noemde de wereldvoetbalbond al eens een 'organisatie met een maffia-achtige structuur'. Daar neemt hij niets van terug.

"Voor mij is er één belangrijk ding: de FIFA is een organisatie die betrokken is geweest bij meerdere schandalen", zegt Raiola tegen de Spaanse krant AS. "Als het één keer gebeurt, oké. Maar als het iedere vier of vijf jaar hetzelfde is, is het geen ongeluk meer, maar een manier van leven. Vinden we het goed dat deze mensen ons controleren? Het is gekkenwerk. Het is niet aan de FIFA om te bepalen wie een WK mag spelen of niet, gebaseerd op of je in hun ogen iets aardigs hebt gedaan. We hebben het over een ondoorzichtige en gesloten organisatie."

Wat Raiola betreft hebben de clubs de FIFA helemaal niet nodig. "De grote kracht van het voetbal is dat het overleeft ondanks de FIFA. Ik denk dat er een eigen platform gecreëerd moet worden om al die schandalen op te lossen en dat de FIFA democratisch moet gaan over bijvoorbeeld de spelregels. Daar is het voor opgericht. Het is totale machtsmisbruik."

Als het aan de FIFA ligt wordt de macht van zaakwaarnemers ingeperkt. Raiola ziet dat niet zitten. "De FIFA heeft een hoop problemen moeten verdoezelen en daardoor zijn er andere problemen gecreërd. Het wordt duidelijk dat de spelers degenen zijn die écht macht hebben, zij genereren alles."

"Om te zeggen dat wij voetbalgeld 'weggooien' is hetzelfde als wanneer Kim Jong-un zegt dat Noord-Korea het beste land ter wereld is", vervolgt Raiola. "Dat is een theorie die alleen jij snapt als je gek bent. Ze weten niet wat voetbal inhoudt. Gaan we dan ook de salarissen, transferbedragen of tickets omlaag brengen? Waarom verhoogt de FIFA dan wel ieder jaar het sponsorgeld en televisiegeld? Waarom wordt dat dan niet beperkt?"

Wat de FIFA betreft hebben zaakwaarnemers te veel macht. "De taak van een zaakwaarnemer is om het belang van de voetballers te verdedigen", zegt Raiola. "De technisch directeur verdedigt het belang van de clubs. Het is alsof je een Rolls Royce hebt, maar geen chauffeur. Of een vliegtuig, maar geen piloot. Het is gekkenwerk. Vanzelfsprekend ben ik nog nooit met een pistool op tafel de onderhandelingen ingegaan. Als wij bestaan is dat omdat de spelers en de clubs ons nodig hebben."