Zes Jong Oranje-conclusies: Van de Looi terug naar tekentafel ondanks topprestatie

Zes Jong Oranje-conclusies: Van de Looi terug naar tekentafel ondanks topprestatie

31-05-2021 20:50 Laatste update: 20:52
91

Jong Oranje leek met hangen en wurgen een verlenging uit het vuur te slepen tegen Jong Frankrijk, maar toen brak minuut 93 aan: Myron Boadu gidste zijn ploeg tegen alle verwachtingen in alsnog naar de halve finale van het jeugd-EK. VoetbalPrimeur bespreekt zes discussiepunten na deze zinderende ontknoping.

Topresultaat tegen de topfavoriet
Natuurlijk zat het niet tegen in Budapest: Boadu leek buitenspel te staan bij de eerste goal en Frankrijk had in de slotfase duidelijk de overhand. Neemt echter niet weg dat Jong Oranje een topprestatie heeft geleverd tegen misschien wel de sterkste ploeg van het toernooi. Bondscoach Erwin van de Looi had in vergelijking met de groepsfase een beduidend mindere selectie tot zijn beschikking, maar zag zijn ploeg maximaal presteren.

Terug naar de tekentafel
Van de Looi krijgt bovendien de kans om te werken aan één discutabel puntje: de verdedigende organisatie bij standaardsituaties. De meest fysieke man van de ploeg – Sven Botman – was één van de vier spelers die in de doelmond de zone moesten bewaken, terwijl Calvin Stengs tegenover de kolossale Dayot Upamecano kwam te staan. Het was vragen om problemen en die kwamen er dan ook na 24 minuten.

Feyenoord-duo leidt de dans
De grootste uitblinkers van Jong Oranje stonden achterin. Perr Schuurs groeide in de wedstrijd, maar het waren vooral zijn Feyenoord-collega's die de show stalen. Justin Bijlow sleepte Jong Oranje door een moeilijke tweede helft heen en Malacia ging voorop in de strijd. Zien we de doelman en linksback binnenkort in het grote Oranje? Vooral Bijlow rammelt aan de poort, mits hij eens een heel seizoen lang fit blijft.

AZ-duo voor verbetering vatbaar, ondanks heldenrol
NOS-analisten Theo Janssen en Ibrahim Afellay moesten na de spectaculaire ontknoping rennen naar hun plekje in de studio, maar verloren de realiteit niet uit het oog. Calvin Stengs leidde de winnende goal in en Boadu werd de held van de avond, maar het veelgeprezen AZ-duo speelde verder geen gelukkige wedstrijd, stelden ze vast. Ondanks hun hoofdrol in Budapest is het nog maar zeer de vraag of Stengs en Boadu al klaar zijn voor een stap naar het buitenland. Misschien eerst de Eredivisie ontgroeien en dan pas de stap maken? Of zaakwaarnemer Mino Raiola dat nou een goed idee vindt of niet...

Teamgeest versus miljoenen
Upamecano (Bayern München), Ibrahima Konaté (Liverpool), Houssem Aouar (Olympique Lyon), Eduardo Camavinga (Stade Rennes), die niet eens in mocht vallen, en ga zo maar door. De Franse selectie bulkt van het talent en vertegenwoordigt miljoenen aan transferwaarde, maar mag al op vakantie. Jong Oranje begon voor de verandering als underdog aan een wedstrijd, maar streed collectief voor elke meter. Van de Looi heeft een team gesmeed, zoveel is duidelijk.

Op weg naar de titel?
Volgende afspraak: Székesfehérvár, donderdagavond 21.00 uur, tegen Denemarken of Duitsland. De jonge Mannschaft is een te nemen horde, weten we sinds de groepsfase. Denemarken won eerder dit toernooi al eens van Frankrijk en is dus een niet te onderschatten tegenstander. Feit is echter dat Jong Oranje nog maar twee overwinningen van de Europese titel is verwijderd, in de wetenschap dat dé toernooifavoriet al uitgeschakeld is. Van de Looi moet zijn spelers met beide benen op de grond zien te houden, maar wij mogen gerust dromen...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)