Vijf Oranje-conclusies: experiment De Boer mislukt, twijfelachtige beurt Krul

Vijf Oranje-conclusies: experiment De Boer mislukt, twijfelachtige beurt Krul

02-06-2021 23:15
54

Het Nederlands elftal kende geen fijne start van de voorbereiding op het EK. Bondscoach Frank de Boer wil er nog niet aan, maar het 5-3-2 systeem kwam totaal niet uit de verf. Vijf conclusies na een teleurstellend optreden van Oranje tegen Schotland.

Oranje stelt teleur, 5-3-2 experiment mislukt
Oranje speelde helemaal niets klaar tegen het gehavende Schotland. De Boer wilde graag een 5-3-2 systeem uitproberen, maar daar was Schotland niet de geschikte tegenstander voor. Nederland had nauwelijks bezetting voorin en creëerde bijna geen kansen. Het lukte bovendien niet om de Schotten vroeg onder druk te zetten. Kortom: de organisatie was verdedigend en aanvallend onder de maat.

Weghorst kan hype niet waarmaken
Eindelijk werd de roep van half Nederland gehonoreerd door De Boer: Weghorst is terug in Oranje. De spits mocht meteen in de basis beginnen tegen Schotland, maar het moet een frustrerende avond zijn geweest. De spits van VfL Wolfsburg werd totaal niet gevonden door zijn ploeggenoten en moet zich eenzaam hebben gevoeld voorin.

Geen plankenkoorts voor Timber
De Ajax-verdediger maakte in de Algarve zijn debuut voor Nederland, maar daar was weinig van te merken. Het was bewonderenswaardig hoe rustig Timber aan de bal was. Hij stond met een mooie bal op Georginio Wijnaldum zelfs aan de basis van de 1-1. Ook verdedigend stond Timber zijn mannetje. Een puik debuut.

Keeperskwestie
OnsOranje zaaide even verwarring voor de aftrap: Maarten Stekelenburg leek te beginnen, maar kort voor de aftrap werd dat hersteld. Het was toch Tim Krul die onder de lat stond. Veel plezier beleefde de keeper van Norwich City daar niet aan. Hij had het niet druk, maar kreeg wel twee treffers om de oren. Zijn concurrent zal er niet van onder de indruk zijn geraakt. De Ajacied krijgt tegen Georgië vermoedelijk de kans. "Het ligt echt heel dicht bij elkaar. Het is lastig, ze zijn aan elkaar gewaagd", zei De Boer, die zal kiezen op basis van 'wat ik zie en mijn gevoel'.

What's next?
Oranje speelt zondag in Enschede de 'uitzwaaiwedstrijd' tegen Georgië. Het is de laatste test voor het eindtoernooi. Het is interessant om te zien of De Boer vast durft te houden aan het 5-3-2 systeem of dat hij terugschakelt naar het vertrouwde 4-3-3. Veel tijd is er niet meer om de speelwijze in te slijpen. Het EK begint op 13 juni met een treffen tegen Oekraïne. Houvast is geboden voor de spelers.