Gerbrands over sceptisch Ajax: 'Willen geen 5 procent afdragen, is hun goed recht'

Gerbrands over sceptisch Ajax: 'Willen geen 5 procent afdragen, is hun goed recht'

30-06-2021 17:38
177

PSV-directeur Toon Grerbrands hoopt dat rivalen Ajax en Feyenoord zich ook achter de NL League-plannen gaan scharen. De Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-topclubs willen buiten de KNVB om een eigen organisatie opbouwen, maar Ajax, Feyenoord, MVV en De Graafschap moeten nog over de streep getrokken worden.

PSV behoort tot de clubs die al wél voor hebben gestemd. De Eindhovenaren willen graag samen met andere clubs een sterkere positie innemen en zelfstandiger kunnen opereren. "Omdat het echt tijd is voor verandering in het voetballandschap. Met de NL League komt de verantwoordelijkheid bij de clubs die veel makkelijker belangrijke beslissingen kunnen gaan nemen", laat Gerbrands weten aan Voetbal International. "We zijn in de besluitvorming niet meer afhankelijk van allerlei minderheidsgroepen. Internationaal heeft dit model zich al bewezen."

Wedden

Meer odds

Maar er zijn dus vier clubs die nog overtuigd moeten worden. Ajax wil eerst weten wat de financiële consequenties van het NL League-plan zijn. "Ajax wil bijvoorbeeld straks geen vijf procent meer afdragen van de Europese inkomsten", weet ook Gerbrands. "Dat is hun goed recht en juridisch hebben ze absoluut een punt. Vanuit hun perspectief snap ik het ook en de andere clubs kunnen dit niet zomaar afdwingen."

"Meer geld te verdelen"
Ajax zal zit in ieder geval tot aan 2025 blijven doen, als gevolg van de onderlinge afspraken die de Nederlandse clubs na de coronacrisis hebben gemaakt. Gerbrands rekent erop dat de huidige impasse niet zal blijven. "Op het moment dat er een ander contract over de tv-gelden is (de huidige verbintenis met ESPN loopt ook af in 2025, red.), zal er waarschijnlijk meer geld te verdelen zijn, dan komt er wellicht een oplossing of een alternatief voorstel waar iedereen tevreden over is."

Menno Geelen, commercieel directeur van Ajax, liet eerder deze week al zijn licht schijnen over de NL League. "We zien liever een goed onderbouwd plan hoe we samen kunnen groeien en echt de zesde competitie van Europa kunnen worden, dan een plan waarin staat hoe de Europese baten van Ajax verdeeld gaan worden", liet hij weten. "Wij dragen als Ajax veel, verreweg het meest van alle clubs, bij aan de ECV en het Nederlandse voetbal, maar het houdt ook ergens op."