AZ ziet aarzeling Ajax: De benodigde meerderheden zijn ruimschoots gehaald

AZ ziet aarzeling Ajax: "De benodigde meerderheden zijn ruimschoots gehaald"

01-07-2021 13:14
362

Als het aan AZ-directeur Robert Eenhoorn ligt, springen ook Ajax en Feyenoord binnenkort op de NL League-trein. Veruit de meeste clubs in de Eredivisie en Eerste Divisie willen buiten de KNVB een eigen voetbalorganisatie opbouwen.

"De benodigde meerderheden zijn ruimschoots gehaald", zegt Eenhoorn tegen Voetbal International. "Nu gaat het om de verdere uitwerking van de plannen. Daarbij streven we er naar om iedereen aangesloten te houden."

Het beoogde verdienmodel van de NL League is een stuk lucratiever, maar Ajax is het niet eens met de manier waarop het geld wordt verdeeld. "In geen enkel land wordt een club gedwongen Europese inkomsten af te staan", liet commercieel Menno Geelen weten. "Het is niet zo dat wij even rustig gaan toekijken hoe ze ons geld afpakken."

Eenhoorn benadrukt dat de afdracht van Europese inkomsten niet nieuw is. "Dat gebeurt nu sowieso ook al tot 2025. Dat hebben we drie jaar geleden in het kader van de veranderagenda al met elkaar afgesproken, net als de bescherming van jeugdopleidingen."

De algemeen directeur van AZ wil met de NL League een organisatie opzetten die daadkrachtiger is. "Je hebt beslissingskracht nodig om je als league door te kunnen ontwikkelen. Dit is onder meer nodig om de waarde van het Nederlands voetbal substantieel te verhogen."