CIDI wil excuses van Feyenoord, club dreigt seizoenkaarten af te pakken

CIDI wil excuses van Feyenoord, club dreigt seizoenkaarten af te pakken

Gepubliceerd: maandag 26 juli 2021 om 07:34ma 26-07-2021 om 07:34

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft een open brief gestuurd naar de directie van Feyenoord. De Joodse belangenorganisatie maant de Rotterdamse club om actie te ondernemen tegen antisemitisme.

Afgelopen week verscheen een muurschildering van Steven Berghuis in Rotterdam. De voormalig aanvoerder van Feyenoord moet het ontgelden bij de achterban na zijn transfer naar aartsrivaal Ajax. De muurschildering bevatte antisemitische uitingen, 'waaronder een grote neus en een Jodenster', schrijft het CIDI. Bovendien was de aanvaller afgebeeld in concentratiekampkleding. Naast de schildering stond de tekst: 'Joden lopen altijd weg'.

Het CIDI spreekt in de brief van 'een nieuw dieptepunt in voetballand'. Feyenoord neemt met scherpe bewoordingen afstand van de graffititekening. De directie laat aan De Telegraaf weten dat als de tekening door supporters met seizoenkaart is gemaakt, ze een stadionverbod boven het hoofd hangt.

'Dat dient als een ondubbelzinnig signaal dat dit walgelijke antisemitisme niet wordt getolereerd', reageert het CIDI. 'Een bezoek aan het Anne Frank Huis of een reis naar Auschwitz, en een bijpassende awareness-campagne vanuit de club, zouden passend zijn opdat men zich de ernst van de problemen realiseert en begrijpt.'

Het CIDI, dat aangifte gaat doen, noemt het een eerste stap dat Feyenoord afstand heeft genomen, maar vindt dat nog niet genoeg. 'Gezien de opeenstapeling van incidenten, en de ernst van deze schildering, zouden wij graag zien dat de directie van Feyenoord excuses aanbiedt aan eenieder die gekwetst is door deze afbeelding.'

Dat gaat Feyenoord echter te ver. "Dit aangezien ook wij geen idee hebben wie dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws