Storm Louis waait weer bij Oranje: 'Hij blies me zo van mijn stoel af'

Storm Louis waait weer bij Oranje: 'Hij blies me zo van mijn stoel af'

12-08-2021 10:00
25

De kogel is nu echt door de kerk: Louis van Gaal is voor de derde keer bondscoach van Oranje. Om de selectie voor te bereiden op de komst van de Tulpengeneraal, praat VoetbalPrimeur met twee 'experts' over het doen en laten van de ervaren oefenmeester. Vandaag is het de beurt aan Jeffrey Talan.

De nu 49-jarige Talan was er tijdens de interlandperiodes in september en oktober 2000 bij. Op dat moment was Van Gaal net aangesteld als opvolger van Frank Rijkaard en moest het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea gehaald worden. "Ik ervaarde destijds een hele gepassioneerde en bevlogen trainer", roept de huidig talententrainer van sc Heerenveen in herinnering in gesprek met deze website. "Daarnaast was ik onder de indruk van de goede trainingsvormen die hij heeft. Als hij een spelwijze in wilde slijpen, dan had hij daar precies de goede oefeningen voor."

Niet alleen de trainingsvarianten van de Amsterdammer maakten destijds indruk op Talan. De vleugelaanvaller van weleer kan zich de vocale aanwezigheid van Van Gaal ook nog goed herinneren. "Als je van een slechte bal een goede bal maakte, waardeerde hij dat enorm. Dan bulderde hij over het veld hoe fantastisch dat was. Ik kan me ook een bespreking herinneren die hij met zo veel emotie en passie bracht, dat ik zo van mijn stoel af werd geblazen. Ik schrok er gewoon van! Het werkte wel voor mij, want je krijgt er gewoon energie van als iemand zo tekeer gaat."

Onder Frank Rijkaard ging dat heel anders. De bondscoach die Oranje naar de halve finale op het EK van 2000 leidde was een stuk rustiger en daarmee is een parallel met de huidige situatie te trekken.  "Van Gaal was standaard zo enthousiast en Rijkaard was veel rustiger als persoon. Die deed het in zijn besprekingen een stuk kalmer aan. Inhoudelijk was hij ook sterk, maar minder gepassioneerd. Het lijkt erop dat Frank de Boer ook iets rustiger was. Ik ken hem verder niet als trainer, maar hij maakte wel een kalme indruk op mij. Dat gaat met Van Gaal wel veranderen."

Tijdens het WK van 2014 introduceerde de 'nieuwe' keuzeheer van het Nederlands elftal het toernooivoetbal. 4-3-3 werd overboord gegooid en het systeem met drie centrale verdedigers bracht 'ons' naar de halve finale in Brazilië. "Hij stelt gewoon de formatie op waarmee hij denkt dat hij het meeste succes kan behalen", legt Talan uit. "In onze tijd werd er niet gekeken naar iets anders en was het ook niet nodig om van 4-3-3 af te stappen. Toen was het gewoon belangrijk, en dat zal nu ook nog gelden, dat iedereen zijn taken goed uitvoert. Als je de gemaakte afspraken maar nakomt."

De voormalig vleugelaanvaller verwacht dat het teleurstellend verlopen EK een incident is. Op het WK van 2022, dat 'we' volgens Talan zullen halen, kan Oranje hoge ogen gooien. "Ik heb hem meegemaakt en zeker door wat je hoort en leest denk ik wel te weten dat hij dit team goed neer kan zetten. Hij heeft het in zich om bepalende spelers als Memphis Depay te raken en weet hoe het is om op een eindtoernooi actief te zijn. Het spelersmateriaal is er en de goede trainer is er ook, dus laten we hopen dat we in 2022 succesvol zullen zijn."