Sportief versus financieel: deze clubs hebben de beste en slechtste zomer gehad

3 september 2021 om 12:00
Laatste update: 3 september 2021 om 12:25

Het grote geld heeft tijdens deze transferzomer flink gerold in Europa. Manchester United versterkte zich met onder meer Jadon Sancho en Cristiano Ronaldo, Internazionale verkocht Romelu Lukaku en Achraf Hakimi voor veel geld en ook Paris Saint-Germain was zeer actief. Welke club heeft, in financieel én sportief opzicht, de beste zomer achter de rug en welke club presteerde minder? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Winnaars
Borussia Dortmund
Als Donyell Malen het voor elkaar kan boksen om Sancho te doen vergeten in het Ruhrgebied, heeft Borussia Dortmund de perfecte zomer achter de rug. De club ontving 85 miljoen euro voor Sancho en zag de grootverdieners Thomas Delaney en Lukasz Piszczek vertrekken. Daar staat 'slechts' 45 miljoen euro aan uitgaven tegenover. Dertig voor Malen en de overige vijftien miljoen euro voor de Zwitserse goalie Gregor Kobel.

Sportief gezien is Dortmund – het vertrek van Sancho daargelaten – er niet op achteruit gegaan. Erling Haaland is behouden gebleven en kan wellicht met Malen een nieuw koningskoppel vormen in de Bundesliga.

Paris Saint-Germain
Zestig miljoen euro voor Lionel Messi, Gianluigi Donnarumma, Georginio Wijnaldum, Sergio Ramos en Hakimi gecombineerd: dan kun je spreken van een uiterst geslaagde zomer. Ondanks een negatieve balans van bijna 75 miljoen euro – PSG verkocht alleen Mitchel Bakker en moest nog zestien miljoen aftikken voor de vorig seizoen al gehuurde Danilo Pereira – behoren de Parijzenaren tot een van de grote winnaars van deze zomer.

Real Madrid
Verloor weliswaar Sergio Ramos transfervrij, maar kreeg David Alaba er gratis voor terug. Raphaël Varane en Martin Odegaard werden samen voor 75 miljoen euro verkocht, waardoor De Koninklijke netto 47 miljoen euro winst heeft gemaakt op de transfermarkt. Op de slotdag werd Eduardo Camavinga nog voor 31 miljoen euro binnengehaald. Wanneer hij zijn potentie in Madrid waarmaakt, gaan Florentino Pérez en de zijnen daar nog veel plezier aan beleven.

Alleen achterin wordt het nog even zoeken. Met Ramos en Varane, jarenlang het hart van het elftal, levert Real Madrid enorm veel zekerheid en routine in. Toch heeft trainer Carlo Ancelotti voldoende mogelijkheden om deze posities in te vullen, met onder meer nieuwkomer Alaba.

Manchester United
Met een negatief transfersaldo van bijna 111 miljoen euro zou je Manchester United eigenlijk niet bij de winnaars van deze zomer scharen, maar een verliezer is de club ook zeker niet. Voor het eerst sinds jaren hebben The Red Devils een selectie die serieus mee kan doen om de prijzen. En vergeleken met de hedendaagse prijzen in het voetbal is het trio Varane-Ronaldo-Sancho voor tezamen 140 miljoen euro nog zo gek niet.

PSV
Als Nederlandse club op plek zes eindigen van de Europese clubs met het beste transfersaldo: een enorm knappe prestatie van technisch directeur John de Jong en zijn manschappen. Financieel maakt PSV een netto transferwinst van 47 miljoen euro, terwijl de ploeg er op het veld ook op vooruit is gegaan. Zo maakt de Braziliaanse stopper André Ramalho een onuitwisbare indruk en zijn alle posities dubbel bezet. De vertrekken van Donyell Malen en Denzel Dumfries zijn opgevangen, aanvoerder Marco van Ginkel is terug op topniveau en Noni Madueke beleeft zijn doorbraak. PSV eindigde vorig seizoen zestien punten achter Ajax, maar die kloof is in korte tijd overbrugd, na een succesvolle transferzomer.

Verliezers
Arsenal
Waar te beginnen? Alles wat in Noord-Londen mis kon en kan gaan, gaat mis. Te beginnen met een negatief transfersaldo waar menigeen zich kapot van schrikt: ruim 134 (!) miljoen. Wat heeft de club ervoor gekregen? Onder meer de 23-jarige, relatief onbekende, Ben White van Brighton & Hove Albion, Martin Odegaard, Aaron Ramsdale en Takehiro Tomiyasu. Het zegt eigenlijk genoeg over de status van Arsenal. De club kan niet meer vissen in de vijver waar topspelers zich in bevinden. Toch kostten deze spelers bij elkaar 165 miljoen euro.

En dan is de competitiestart van Arsenal ook nog eens schrikbarend. Drie nederlagen uit drie wedstrijden, nul doelpunten voor en een twintigste plaats in de Premier League. The Gunners zijn zonder enige twijfel de grootste verliezer van deze zomer.

Manchester City
Manchester City heeft er ook geen al te sterke zomer op zitten. De club kreeg de lachers op zijn hand, door mis te grijpen bij Harry Kane en Ronaldo, terwijl er wel 117,5 miljoen euro voor Jack Grealish is betaald. Het Braziliaanse talent Kayky is – samen met de 35-jarige doelman Scott Carson - naast Grealish de enige aankoop die The Citizens deden.

Andersom vertrokken Sergio Agüero en Eric García transfervrij naar FC Barcelona. Voor de definitieve transfer van Angeliño naar RB Leipzig kon Pep Guardiola nog 18 miljoen euro bijschrijven, maar een saldo van bijna negentig miljoen in de min liegt er niet om. Nog los van Grealish: Manchester City zal niet tevreden zijn over het voorseizoen.

Internazionale
De club met veruit het beste transfersaldo (161 miljoen). De schulden van de club zijn daarmee behoorlijk ingedamd, maar zullen ze bij de Italiaanse landskampioen  ook tevreden zijn? Lukaku en Hakimi vertrokken voor prachtige bedragen, maar of Edin Dzeko en Denzel Dumfries hen moeiteloos kunnen vervangen, is weer een tweede. Het financieel geplaagde Inter kon het zich simpelweg niet permitteren om grote aankopen te doen. Of de huidige selectie opnieuw kan meedoen om de titel, is nog even afwachten.

(Lars Teunissen/VoetbalPrimeur)