'Extreem complexe situatie: Feyenoord worstelt met aanpak harde kern'

'Extreem complexe situatie: Feyenoord worstelt met aanpak harde kern'

21-09-2021 13:38
74

Feyenoord wil dat de gemeente hard ingrijpt nadat bij de woning van algemeen directeur Mark Koevermans de ruiten werden ingegooid. De gemeenteraad wacht echter vooral op een krachtig statement vanuit de Rotterdamse club richting zijn harde kern.

Dat meldt het Algemeen Dagblad dinsdag. De krant rept van een extreem gecompliceerde situatie, waarbij niemand weet hoe het verder moet. De verhouding tussen Feyenoord en de harde kern bereikt ondertussen het kookpunt. Koevermans was namelijk niet het enige slachtoffer van Rotterdam Jongeren Kern (RJK), die onder meer ook brand stichtten bij de sportschool van de voorzitter van lhbti-supportersclub Roze Kameraden.

Vanuit het Rotterdamse stadhuis klinkt kritiek vanwege het uitblijven van een sterk statement van Feyenoord. De clubleiding is daar echter door verrast en voelt zich juist slachtoffer van de incidenten, stelt het AD. Zo stond de harde kern al eerder op de stoep bij Koevermans en moest de clubleiding na Feyenoord-RKC in veiligheid worden gebracht. Ook zijn het financiers van de club die hun steun voor Feyenoord City en het nieuwe stadion dreigen in te trekken vanwege de incidenten. 

Het AD weet dat die discussie over het nieuwe stadion de verhoudingen met de harde kern geen goed heeft gedaan. De komst daarvan dreigt in gevaar te komen. Vermogende supporters, verenigd in De Vrienden van de Maas, moeten veertig miljoen euro in de nieuwe Kuip stoppen, maar zij zijn sinds incidenten in juni gestopt met werven. Tot overmaat van ramp werd ook bij één van hen leuzen geklad.

Aan de andere kant voelt de harde kern zich juist niet gehoord nu er geen contact meer is met Feyenoord. "En er is nu een groep (de RJK, red.) die zegt: dan laten we op een andere manier van ons horen. Daar hebben we voor gewaarschuwd", stelt een prominent lid van de fanatieke aanhang.

De officiële supportersvereniging De Feijenoorder worstelt met de situatie. Zo verdedigde de vereniging een muurschildering van Steven Berghuis als Auschwitz-gevangene. In de gemeenteraad gaan stemmen op om Feyenoord de banden met De Feijenoorder te laten verbreken, maar voor de club is die 'het laatste lijntje tussen leiding en harde kern', waarschuwt een prominente supporter.

De gemeente wacht op ingrijpen van Feyenoord, dat vindt dat het zich genoeg uitspreekt. "Van 'walgelijk' tot 'verschrikkelijk'. Wat moeten we nog meer doen?", aldus een ingewijde.