'Leeuwin kwam na uitwisseling bij het gezin van Enevoldsen: juweel van een feitje'

'Leeuwin kwam na uitwisseling bij het gezin van Enevoldsen: juweel van een feitje'

30-09-2021 13:53
16

ESPN-commentator Mark van Rijswijk geldt als autoriteit op het gebied van voetbalfeitjes en steekt uren in de voorbereiding op zijn wedstrijden. Zo nu en dan komen er fraaie anekdotes naar boven drijven.

Zo zag Van Rijswijk ooit Ramon Leeuwin en Thomas Enevoldsen (ex-FC Groningen en -NAC Breda) elkaar in de armen vallen, bij een wedstrijd tussen FC Groningen en ADO Den Haag. "Ik kwam er maar niet achter hoe die twee elkaar konden kennen. Dan gaan alle radertjes in mijn hoofd aan de slag, zoek ik me wezenloos op internet, bel ik bij wijze van spreken stad en land af", vertelt hij aan De Volkskrant.

Een telefoongesprek met Leeuwin – anno 2021 uitkomend voor Almere City – bood uiteindelijk uitkomst. "Wat bleek? Leeuwin kwam als scholier bij een uitwisselingsproject terecht in het Deense gezin van Enevoldsen en Enevoldsen stomtoevallig in het Almeerse gezin van Leeuwin. Serieus! Een juweel van een feitje. Helaas heb ik daarna nooit meer een wedstrijd gehad waarbij ze tegen elkaar speelden."

Padt en Van der Vlag
Van Rijswijk leeft voor dit soort feitjes, al waakt hij ervoor om te veel zijpaden te bewandelen in zijn commentaar. "Dat heb ik wel moeten leren. De eerste vijf, zes jaar was het soms een grote feitenshow. 80 procent van wat ik opzoek voor een wedstrijd gebruik ik niet." Sommige wetenswaardigheden zijn echter te leuk om te laten liggen, vindt hij. Dit seizoen speelde FC Groningen voor het eerst in zes jaar een wedstrijd zonder Sergio Padt op doel. Degene die hem toen verving, Peter van der Vlag, was toevallig keeperstrainer van tegenstander SC Cambuur. "Dus zeg ik van tevoren tegen de regisseur: als ik over Padt ga praten, dan kun je Van der Vlag in beeld nemen. Kijkt hij me glazig aan."